Jak a co tvořit z modelíny, fima, cernitu a dalších modelovacích hmot


 
Připravili jsme pro vás průvodce, jak si vybrat správnou modelovací hmotu pro tvoření s dětmi nebo pro vaše vlastní zájmy. Nabízíme jich mnoho, každá má však trochu jiné vlastnosti a hodí se na jiné účely. Modelování je důležité zejména pro předškolní děti, pomáhá jim rozvíjet jemnou motoriku, fantazii a prostorovou představivost. Nechte se inspirovat našimi tipy, které jsme vyzkoušeli.

textil

Modelína


  • Klasická modelína

Výhody: dá se snadno tvarovat, vhodná pro nejmenší děti, vydrží dlouho, má syté barvy

Modelína je naprostá nezbytnost do mateřských školek, škol i domů. Děti ji zbožňují. Dá se z ní vymodelovat prakticky cokoli, panáčci na hraní, ovoce i zelenina při hře na prodávání nebo všelijaká zvířátka.

Doporučujeme hmotu Fun Dough, která je příjemně měkká, nemastí a má zářivé barvy. Seženete ji v mnoha variantách se spoustou pomůcek.

V některých baleních modelíny najdete pomůcky jako umělohmotné tvořítko a nožík, váleček i vykrajovátka a tvořítka. Nám se velmi osvědčil právě váleček a vykrajovátka. Zkuste obtiskovat přírodní materiály, kamínky a mušličky. Modelínu však můžete využít také na obtahování obrázků a písmenek. Děti si procvičují jemnou motoriku, učí se barvy a písmena.

 

  • Inteligentní modelína

Výhody: dárkové balení v krásné plechové krabičce

Tahle hodně zvláštní hmota jen vypadá jako obyčejná plastelína. Hodí se především pro starší děti a dospělé jako antistresová pomůcka. Můžete si ji pořídit v mnoha druzích a barvách.

Všechny však mají jedno společné – po vytvarování se začínají roztékat. Pokud z hmoty uděláte kouli, skáče jako míč, odráží se neuvěřitelně vysoko. A když na ni vezmete kladivo, roztříští se na kousky. Některé druhy navíc svítí a mění barvu podle teploty. Vyberte si jednu pro sebe nebo pro pobavení svých přátel.

 

  • PlayFoam

Výhody: je lehoučká, nezašlapete ji do koberce a snadno uklidíte

Zajímavou alternativou modelíny je tato unikátní hmota PlayFoam. Jedná se o polystyrenová zrnka přilepená k sobě. Tvarovat jde snadno, děti z ní vytvoří spíše jednodušší tvary.

Děti ji budou používat znovu a znovu, PlayFoam nevyschne. Doporučujeme ji menším dětem od 3 let.


Keramika


Tvorba z keramické hmoty je známá už z dob paleolitu. Z keramiky vznikají nádherné vázy, sošky i nádoby do domácnosti. Ačkoli je samotná modelovací hlína levná, musíte mít vlastní pec nebo vědět o dílně v okolí, kde vám výrobky vypálí. Pokud máte tuto možnost, rozhodně si pořiďte buď světlou, nebo klasickou červenou hlínu.

Začátečníci se musí s materiálem nejprve důkladně seznámit. Je potřeba, aby hlína měla správnou vlhkost – pokud bude příliš mokrá, bude se lepit. Když bude naopak suchá, bude se drolit a lámat. Vyzkoušejte si vytvarovat kuličky, pravidelné válečky. Vyválejte si plát, vykrajujte vykrajovátky, zkoušejte obtiskávat různé textilie.

Nabízíme také keramickou hmotu, kterou není nutné vypalovat. Má podobné vlastnosti jako klasická keramika, jen uschne sama na vzduchu, ale výrobky nejsou tak pevné.

Jednoduchou mističku vyrobíte tak, že vyválíte plát a vytvarujete jej podle misky. My jsme s dětmi použili umělohmotnou formičku. Mističku poté z formičky odstraňte a nechte zaschnout. My jsme ji nechali přírodní, bez zarovnávání hran a jiného zdobení. Hodí se na drobné šperky nebo jako svícen.  Vaše děti si ji mohou domalovat akrylovými barvami – krásné budou jen puntíky, proužky nebo otisky prstů.


Polymerová hmota


  • Fimo

Výhody: vytvoříte z něj cokoli, výrobek vytvrdíte v pečící troubě

Fimo je fenomén, uděláte z něj šperky, dozdobíte s ním porcelán, sklo i příbory. Vyrábí se v mnoha odstínech, ale můžete jej i nabarvit. Výrobek z Fima se peče v troubě. Dávejte si však pozor na teplotu, protože vyšší teplota by mohla zapříčinit ztmavnutí či změnu barvy. Po vypálení je možné barvit a lakovat.

Nyní je Fimo dostupné také ve verzi pro děti od 8 let. Nabídněte jim na hraní krásné sady Fimo Kids. Kluky určitě zaujme sada Fimo Kids s roboty, holčičkám se zalíbí Fimo Kids princezny.

My jsme s dětmi vyrobili malé postavičky tučňáků, je to velmi snadné. A hravé.

 

  • Cernit

Výhody: vytvoříte z něj cokoli, peče se v troubě

Hmota cernit je velký konkurent hmoty Fimo - má oproti němu pár výhod. My jsme jej shledali o maličko lepší. Zvláště jsme ocenili, že se jednotlivé barvy o sebe nešpiní a také se nám lépe tvaroval.

Vyzkoušejte si třeba drobné náušnice ve tvaru malin. K náušnicovým komponentům přidělejte drobný kužel a lepte na něj miniaturní kuličky, vypalte v troubě, nabarvěte a přelakujte speciálním lakem na polymerové hmoty.


Silikonová hmota

Výhody: měkká, velmi dobře tvarovatelná

Hmota Think Doh je vyrobena ze silikonu, z něhož se vyrábí pomůcky do kuchyně, pro děti i zdravotnické potřeby. Je tedy čistá, netoxická a nezpůsobuje alergie. Je dostupná v mnoha barvách, některé svítí.

Se silikonem si děti mohou hrát stále dokola, dokud se neupeče v troubě, je tvárný a uchovává si stále svou konzistenci. My jsme použili druh svítící ve tmě a vyrobili si hvězdičky na okno. Až půjdou děti spát, budou jim svítit. O Vánocích si takto uděláte celý řetěz.


Přírodní bambusová hmota

Výhody: velmi měkký materiál, ztvrdne na vzduchu

Bambusová modelovací hmota je čistá, přírodní, ekologická a velmi příjemná. Bambusová hmota má konzistenci podobnou těstu na perníčky. Potěší vás její cena i poměrně velké balení. Doporučujeme ji na modelování figurek, svícnů a vykrajování tvarů. Budou z ní krásné vánoční ozdoby.
 
Doufáme, že jste se inspirovali. Určitě budeme v některém z dalších článků pokračovat s tipy na techniky z polymerových hmot a keramiky.