7 technik, kterými můžete zdobit a barvit látky

Tentokrát jsme se zaměřili na různé způsoby, jak ozdobit látku. Možností je spousta, některé z nich jsou vhodné i pro menší děti.

 
textil 

Malba na textil

Při malování na textil použijte štětec, molitanový váleček nebo tupovací polštářek z molitanu nebo si jej vytvořte ze starých punčochových kalhot, které pevně svážete.

Vždy si důkladně promyslete záměr, včetně toho, jak má výsledek vypadat. Klidně si svůj motiv vyzkoušejte předem na papír. Na látku můžete malovat na mokrý podklad, na suchý podklad nebo obě možnosti kombinovat. Na mokrém podkladu se budou barvy rozpíjet, vytvoříte tak krásný podklad pod kresbu, třeba velké květy pivoněk.

S dětmi můžete jednoduše puntíkovat, krásně budou vypadat jak droboučké tečky, tak i větší kolečka. Použijte kvalitní textilní barvy, některé z nich jsou krycí pro malbu na tmavý textil. Většina barev se fixuje žehlením a lze je prát na 30 až 40 stupňů.

Nejen pro letní hry, ale i pro tábory a školní skupiny doporučujeme textilní prstové barvy, vhodné pro nanášení rukama (i nohama).


Nažehlovací obrázky

Ani nemusíte umět kreslit, nažehlovací obrázky využijete na trička svých dětí, ale hodí se i pro větší skupiny, určitě připravíte milou vzpomínku na tábor a pro skupinu školáků.

Nažehlovací nálepky mohou být se zvířátky a s jinými dětskými motivy, ale v nabídce jsou i různé květiny či krajkové ozdobné prvky. Po nažehlení a vychladnutí obrázek dobarvěte fixami na textil.

nažehlovací fólie vystříhejte nebo vyřežte jakékoli tvary a ty nažehlete na triko, boty či kabelku. Třpytivá barva se zalíbí hlavně mladým slečnám.

Obrázek a fólie stačí nažehlit na čistý oděv. Použijte teplotu vhodnou pro danou tkaninu. Přikryjte ho papírem a žehlete po dobu 30 sekund.


Razítka

razítky na textil jsem zkušenost neměla, ale velmi mile mě překvapily. Určitě se dají použít i na obyčejný papír. Je k nim potřeba polštářek nasáklý textilní barvou, při nanášení barvy razítkem jemně pohybujte i do stran, aby se barva rovnoměrně nanesla na všechna místa.

Poté přitlačte razítko na látku, výsledek vás potěší. Sada s motýli a ptáky je hodně povedená. Zalíbí se určitě i písmena a motivy pro dospívající teenagery.


Batika

Tahle velmi stará metoda si našla velkou oblibu v období hippies, dnes je na ni zapomínáno. Existuje vyvazovaná, šitá a vosková batika. Na batiku vyvazovanou se používá provázek, kterým omotáte části látky – pod provázek se barva nedostane. Podobně je na tom také šitá batika, kdy látku prošijete předním stehem a potom pevně zdrhnete.

Při voskové batice se přikryjí určitá místa voskem, po nabarvení se vosk odstraní zažehlením do papíru.  Na batiku opět použijeme vhodné textilní barvy, barvy můžete míchat a experimentovat s postupným barvením a dovazováním, dovoskováním i obšíváním.
Batiku si podrobněji představíme v některém dalším článku.


Využití šablon

Šablony vám pomohou vytvořit zajímavé a dokonalé obrázky s ostrými obrysy. Vyberte si z různých hotových motivů. Pro kluky dopravní prostředky, pro holky třeba zvířátka. Vyrobte si originální vánoční nebo velikonoční ubrus, seženete u nás šablony se svátečními vzory.

Šablony se dají vyrobit i vlastní – vždy vybírejte jednodušší tvary, které pečlivě vystřihněte do papíru. Mně se osvědčil samolepící papír, který úžasně přilne k látce, a nemusím se bát, že se barva dostane pod šablonu. Samolepící šablonu po použití lepím zpět na původní papír, může se znovu využít.
Na barvení jsou nejlepší barvy ve spreji, foukací fixy a používám i barvy v tubě. Ty nanáším molitanovým polštářkem a tupuji na připravenou látku.

Po důkladném zaschnutí se barvy opět fixují zažehlením.
Více tipů a motivů najdete na našem Pinterestu.


Fixy a líh

Při téhle hravé technice vznikají pestré obrazce. Budete potřebovat obyčejné fixy a líh. Pokud budete pracovat s dětmi, druhou část postupu udělejte za ně.

Látku si lehce napněte, vyberte si své oblíbené barvy a tečkujte, čárkujte, vybarvujte, popusťte uzdu své představivosti. Jakmile budete mít dílko hotové, přichází na řadu část s lihem, kterou budou mít na starosti dospělí – nalijte jej do lahvičky na sprej a látku postříkejte. Sledujte, jak se barvy roztékají a vpíjí do sebe.


Batika

Tahle velmi stará metoda si našla velkou oblibu v období hippies, dnes je na ni zapomínáno. Existuje vyvazovaná, šitá a vosková batika.

Na batiku vyvazovanou se používá provázek, kterým omotáte části látky – pod provázek se barva nedostane. Podobně je na tom také šitá batika, kdy látku prošijete předním stehem a potom pevně zdrhnete.



Foukací fixy

Foukací fixy patří k mým nejoblíbenějším. Skvěle vypadají jen jako duha, terč a zkuste obfoukat rostliny, vystřižené tvary z papíru a podobně - fantazii se meze nekladou.

Já je nejvíce využívám v kombinaci se šablonami. Aplikace je velmi snadná a rychlá, barva se nanáší rovnoměrně. Jen pozor, když budete pracovat s dětmi, aby vám s nimi něco nepostříkaly. J

 
Sledujte nás na Facebooku a Pinterestu, kde neustále doplňujeme nápady na tvoření, aktivity s dětmi i tipy na knihy.