Léto se blíží a s ním sjíždění řek i dovolené u rybníků, moří…, tričko se hodí pro kluky i holky. Sady razítek nabízejí velké množství kombinací jednotlivých razítek na společné (tentokrát námořnické) téma.

Námořnické tričko



Budete potřebovat



Postup

Do trička dáme igelit - ochrana před prosáknutím barev na druhou stranu. 

Do horní části trička umístíme obdélník vystřižený z tvrdého papíru (může být i jiný tvar). Ten nám poslouží jako rezerva bílého místa na tričku. Přes něj nalepíme pruhy běžné lepicí pásky. Ta může být libovolně široká , i mezery mezi páskami si vyrobte tak, jak budete chtít. V našem případě má páska šířku 1,2 cm. Mezery mezi páskami jsou cca 2 cm.





Sprejujeme přes obdélník a lepicí pásky barvu ve spreji - tmavě modrou. Barvy je dost tehdy, když se začne slévat do jednolitého odstínu, přestávají být vidět kapky spreje. Začínáme sprejovat od středu obdélníku do stran, tím má prostředek trička (kolem obdélíku) nejvíc intenzivní modrou barvu.




Barvy na povrchu trička po nasprejování odsajeme do papírových kuchyňských útěrek (válením papírového válce po tričku).




Papírový obdélník odstraníme spolu s lepicími páskami a zkusíme si do bílého místa, které pod ním vzniklo, i kolem něj rozmístit razítka. Vybrat si rozmístění tiskátek takové, které se nám bude nejvíc líbit.




V našem případě se čtyři razítka překrývají (kruh, plážový domek, písleno O a lodička). Vybereme ten motiv, který bude nahoře nad ostatními - zde kruh. Ostatní razítka dáme bokem a kruh natiskneme jako první - na jemu předem vybrané místo.




Natiskneme si kruh taky na kousek papíru, motiv vystřihneme asi 0,5 - 1 mm od jeho okraje a tento papírový kruh použijeme na překrytí kruhu na tričku (rezerva kruhu). Přes něj pak natiskneme zbylá razítka, která se navzájem překrývají (písmenko O a plážový domeček). Dotiskneme zbytek razítek. Pro tiskání použijeme textilní tiskací polštářek černé, červené a tmavě modré barvy.




Důležité motivy vybereme, a aby byly výraznější než ostatní (nebo ty, které se nepovedly hezky obtisknout), tak je zcela přemalujeme bílou hustou barvou Izink. Malujeme pomocí štětce a kelímku s vodou.




Z tekuté barvy ve spreji (tmavě modré) si odlijeme trošku do plastového kelímku a můžeme štětcem domalovat do obrázku detaily bublinek, vlnek a kousek moře do spodní části obdélníku.


Nakonec zbývá už jen do zaschlé bílé barvy zpět přebalovaná razítka - kotvu loďku a rybičku. Zajímavě vypadá, když zkusíte některé razítko natisknout dvojitě až trojitě. A třeba i více barvami.




Pokud máte po ruce více odstínů textilních tekutých barev ve spreji, pak můžete razítka ještě barevně vymalovat. Také si je odlijte do plastových kelímků. Zde je použita ještě oranžová, tyrkysová a žlutá barva.




V sadě s písmenky (Abeceda, Marina) je i razítko malé tečky, tu můžete využít jako motivu vodních bublinek. Takto vypadají kombinace bublinek malovaných štětcem a bublinek z tohoto razítka.




Po úplném usušení trička jej zažehlíme žehličkou přes jemnou textilii (zafixujeme) a můžeme používat. Doporučujeme neprat hned, nejdříve po třech dnech od malování.



Autor: Aladine, Irena Slavíková