Navzdory tomu, že většina informací se dnes distribuuje v elektronické formě, lidé mají stále stejnou – ne-li dokonce větší – spotřebu papírů, kancelářských sponek, fólií, razítek, šanonů a celé řady dalších office doplňků. Příslušenství nám usnadňuje práci každý den. Díky snadné organizaci dokumentů, nalepovacím papírkům a štítkům, které připomínají, co jsme označili jako důležité, nemusíme v hlavě držet každou zbytečnou informaci a přehlcovat tak mozek na maximum. Esselte je jedním z největších dodavatelů kancelářských potřeb vůbec. Zajímá vás, kdo stojí za malými věcmi, které nám řeší velké problémy?

Nejlepší recyklace? Nic nevyhazovat!

Esselte

Odpad a vyhazování nerecyklovaného materiálu je nejožehavějším globálním problémem vůbec. Přemýšleli jste vůbec, kam jde všechno smetí, které naházíte do koše? Zkoušeli jste násobit tašky odpadků, které vyhodíte během generálního úklidu, počtem bytů v domě, ve kterém žijete, nebo počtem domů ve vaší vsi? Víte, kolik odpadu lidé vlastně vyprodukují? Na jednoho Evropana dle statistiky z roku 2010 ročně vychází neuvěřitelných 524 kilogramů odpadu. To je osmina samice Slona Afrického.Říkáte si, že z toho slona to zas tak moc není? Vezměte pár přátel, rodinu a známé, a hned máte celou samici. A co teprve celé město?

Společnost Esselte si tento fakt velmi svědomitě uvědomuje. Navzdory tomu, že se jedná o nadnárodní korporaci, důsledně dbá na ekologii a problémy s ní spojené. Filosofií Esselte je, že nejlepší recyklací je nevytvořit žádný odpad. A to je i motto, kterým se řídí kvalita jejich produktů. V kancelářích se denně vyhazují stovky kilogramů papírů a kancelářského odpadu. A mnozí z vlastní zkušenosti jistě víte, že většina z takového smetí by vůbec nemusela vzniknout – kdyby příslušenství fungovalo, jak má.
Esselte distribuuje přes 30 000 rozličných produktů do 120 světových zemí. V jejich sortimentu najdeme potřeby pro volný čas, kancelář, kreativní činnosti a mnohé další. Esselte samotné dělí svoje výrobky do třech tematických skupin: ·

  • Organizační řešení
  • – jedná se o veškerý sortiment, který vám pomáhá udělat pořádek v kanceláři. Organizace je při práce nesmírně důležitá – víte-li, kam sáhnout, práce se vám nesmírně urychlí. Barevné rozlišování nebo třídění do šanonů jsou základem rychlé a efektivní práce. Systém organizačních řešení je hlavní sekcí produkce Esselte a zaujímá více než 20% na globálním trhu.
     

  • Pracovní místo
  • – doplňky jako sešívačky, děrovačky, razítka, sortiment pro vazbu a laminaci dokumentů a mnohé další. Samozřejmostí jsou také klasické i specializované psací potřeby, a doplňkový sortiment.


  • Kreativní doplňky
  • – jedná se produkty, které jsou přímo určené k podpoře kreativních činností. Může se jednat o tištění a návrhy propagačních materiálů, učební tabule, doplňky pro prezentace, meetingy a mnohé další. Vše je zpracováno inovativními metodami tak, aby to poskytovalo uživatelům maximální komfort.

 

Krůčky historií a prvníprodukty Esselte

Dnes globální koncern začínal původně jako velmi malá firma, která se specializovala na výrobu a tištění karet, map, patentů a velkoplošných obrázků. Zrodila se spojením třinácti švédských společností, které se zabývaly grafikou a jejími různými odnožemi. Brzy po splynutí a vytvoření nové firemní struktury rozšířila společnost svoje působení - a to tak, že přidala ke své specializaci také vázání knih, papírnictví a aktivity s ním spojené. V důsledku toho se také zvýšily její prostředky a prestiž.
V roce 1970 společnost získala své dnešní jméno, Esselte, a začala se angažovat v kroužkovém vázání, pro které dodnes poskytuje jedinečný sortiment.
Právě díky dlouholeté tradici také společnost Esselte ví, co a jak inovovat. Výzkum společnosti PriceWaterhouseCoopers dokládá, že většina zaměstnanců v kanceláři tráví 5-15 % času tím, že pročítá a organizuje nové informace, ale celých 50 % času stráví hledáním a pátráním po dokumentech a věcech, které ke své práci zrovna potřebuje. Můžete argumentovat tím, že dnes je většina informací, tabulek a statistik poskytovaná v elektrické formě. Máte pravdu. Navzdory tomu ovšem více než 60 % dotázaných zaměstnanců preferuje čtení a prezentování z papíru a dokládají, že je čtení ze skla (z obrazovky) unavuje mnohem více, a je jim nepříjemné.

Kancelář nebo doma - Esselte se přizpůsobí

Průzkumy ukazují, že přes 22 milionů lidí v Evropě pracuje ze svého domova. Uvádí se, že lidé, kteří nutně nejsou vázáni na kancelář, jsou celkově ke své práci více motivovaní a dovedou čas efektivněji zorganizovat a využít. Zredukuje se doba, kterou trávíte na cestě z a do práce, a také činnosti spojené s přechodem do jiného prostředí. Je pravda, že práce v kanceláři má celou řadu výhod, to bezpochyby. Ale vzhledem k časové flexibilitě, variabilitě činností a informačním technologiím může být home office spojený s celou řadou benefitů.
Je proto nadmíru důležité, abyste svoje dokumenty a administrativu organizovali také doma. Šanony a poličky mohou usnadnit přehled a zlepšit orientaci jak v účtech, korespondenci, tak ve zdravotnických a lékařských zprávách. Uklizený život je pohodlnější, rychlejší a bezstarostnější. A o to nám přece jde, nemyslíte? Už naše babičky říkaly, že nepořádek zdržuje. Dnes je doba, kdy je každá sekunda drahá, a na to bychom neměly zapomínat.
Vaši kolegové jistě ocení, budou-li moci v době vaší nepřítomnosti nakládat s vašimi materiály bez toho, aby se ztratili v nepořádku. Myslete na ostatní – práce je kolektivní činnost. Uklizený a uspořádaný pracovní stůl je vaše nejlepší vizitka. A budou-li vaši kolegové zlobit, můžete jim vyhrožovat, že je pokousáte nejmodernějším koníkem. No řekněte – není to paráda?

Esselte - myslí na budoucnost. Earth in mind

Vzhledem k tomu, že kancelářské potřeby a pracovní sortiment Esselte se – ostatně jako všechno ostatní – vyrábí průmyslovou cestou, zanechává také stopy na našem životním prostředí. Společnost si ovšem velmi silně zakládá na tom, aby její působení bylo co nejšetrnější. Toho dosahuje nejenom výrobou produktů, které mají delší životnost, ale také omezením emisí při vlastní výrobě. Kupříkladu 95 % veškerého papíru, které Esselte pro výrobu používá, pochází z recyklovaných materiálů s označením FCS. To znamená 44,8 mil kilogramů recyklovaného papíru (to odpovídá asi 1 milionu stromů). Podobně klesla také spotřeba CO2 a vody. Co se emisí týče, od roku 2005 se zredukovala produkce o celých 15 % a u vody je to neuvěřitelných 31,6 % méně. Opětovné používání a recyklace jsou klíčem ve světě, kde je primární zájem společnosti nákup a výroba. Díky šetrnému chování velkých korporací, jako je například Esselte, máme naději, že si současné životní prostředí udržíme co nejdéle.