Vážení čtenáři,
děkujeme Vám, že jste se zapojili do Sevtího knižního okénka za měsíc červenec.

Dárkovou poukázku v hodnotě 400,- Kč od nás získávají:

  • Paní Šárka F. za recenzi knihy Němý křik od Angely Marsonsové
  • Paní Jana H. za recenzi knihy Tma od Bernarda Miniera
  • Pan Petr S. za recenzi knihy Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku od Gilese Miltona

Ostatní od nás získávají poděkování formou menšího dárku.


Povinnost každého knihomola, recenze od paní Jany H.
Tma od Bernarda Miniera

Vydalo nakladatelství XYZ 2016, 616 stran ve vázané vazbě

Třetí díl bestsellerové série s vyšetřovatelem Martinem Servazem odhaluje v příběhu o manipulaci v mezilidských vztazích naše nejskrytější noční můry, fobie a obsese. Co se stane, když někdo převezme kontrolu nad vaším životem a vztahy?

Major Martin Servaz pobývá v jakési léčebně policistů, kteří jakýmkoliv způsobem přestali zvládat svou práci. A poštou mu přichází obálka. Obálka, ve které je karta od pokoje číslo 117 hotelu Thomas Wilson. Přestože je ve stavu nemocných a stále se vyrovnává se svými démony, vydá se na udanou adresu, aby zjistil, že v tomto pokoji spáchala sebevraždu umělkyně Célia Jablonka.

V tomtéž okamžiku dostává rozhlasová moderátorka Christine dopis na rozloučenou od neznámého autora. Kdo ho napsal? A proč ho poslal zrovna jí? Náhoda? To sotva. Zatímco Servaz pátrá po stopách mrtvé Célie, kolem Christine se začínají dít podivné věci. S dopisem se obrací na policii, ale narazí na nezájem. Do rádia jí chodí zvláštní telefonáty, v bytě někdo nechává hrát operní árie, psa jí kdosi hodí do popelnice. Přichází o zaměstnání i o snoubence. Spoj í se s bývalým milencem, kosmonautem ve výslužbě, Léonardem a žádá jej o pomoc. Opět ta nedůvěra, ty pochyby, stejně jako v očích všech, na koho se obrátí se svým příběhem. Zmítá se mezi šílenstvím a vyčerpáním, nikdo jí nevěří.

„Je to brilantně napsaný thriller. Je plný napětí, udržuje Vaše podvědomí v bdělosti a Vy do poslední chvíle netušíte… Nebo možná tušíte, ale velmi se mýlíte!“

Servaz při svém pátrání narazí na případ bývalé kosmonautky Mily Bolsanski, která mu předá svůj deník, ve kterém se ne náhodou vyskytuje jméno Léonard Fontaine a oba příběhy se naráz spojí v jeden. Christine už není sama, už nemusí osaměle bojovat s nepřítelem, jehož jméno nezná, ale je nebezpečný, zvrácený a schopný všeho.

Ustojí Servaz i Christine běsnící, dokonale propracované šílenství? Zastaví chladnokrevného člověka, který má na rukou krev, ale není možné mu to dokázat?

Knihu doporučuji všem!


Doporučeno, recenze od paní Šárky F.
Němý křík Angely Marsonsové

Vydalo nakladatelství Knižní klub 2016, 336 stran ve vázané vazbě

Kniha, která vévodila žebříčků bestsellerů britského Amazonu a stala se pátou nejprodávanější knihou roku 2015 na Amazon za Británii i USA.

Děj Němého křiku je situován do britského Black Country, kde se autorka narodila. Ústřední postavou příběhu je čtyřiatřicetiletá detektiv inspektor Kim Stoneová. Kim je odvážná žena, která se hned tak něčeho nezalekne, má trochu problém dodržovat jistá pravidla a se sarkasmem je jedna ruka. Relaxuje tím způsobem, že dává dohromady staré motorky. Vskutku typicky ženský koníček :) Ale Kim je všechno možné, jen ne typická dáma.

Nálezem mrtvého ženského těla ve vaně začíná děj našeho příběhu. Není to jediná mrtvola, která se objeví. A také jsou nalezeny ostatky tří těl, která patřila mladým dívkám a jejichž život byl ukončen velmi brutálním způsoben. Kdo může takto zmasakrovat děti z dětského domova a jejich těla pohřbít poblíž budovy? Jedině bezcitná zrůda. A jak s minulostí souvisí lidé, kteří jsou zavražděni nyní?

„Na tuto knihu jsem se velmi těšila. A opět se stalo to, že moje očekávání byla asi příliš veliká. Čekala jsem parádní pecku, ze které padnu na zadek, ale to se nestalo. Dostala jsem vynikající příběh, to ano, ale ono pověstné „wow“ se nekonalo.“

Kim pochopitelně nepátrá po bestiálním vrahovi sama. Její vyšetřovací tým tvoří ještě konstábl Stacey Woodová, seržant Bryant a seržant Dawson. Bryant je skvělý parťák a nejen to, také výborný, jediný a nejlepší přítel. Všichni pracují do úmoru, jen aby to vraždící monstrum vypátrali.

Děj je napínavý od začátku do konce. Na světlo se prodírají nové a nové zápletky. Konec vás jistě svým způsobem překvapí. Musím říct, že já nějaké podezření na pachatele měla, ale přesto jsem byla koncem částečně také překvapená. Víc raději prozrazovat nebudu :)

Kniha se mi četla velmi dobře, žádné nudné nebo zbytečné pasáže jsem nezaznamenala. Několik kapitol je líčených z pohledu vraha. Jsou psané jiným fontem písma a na rozdíl od ostatního děje, který je psán er-formou, vrah podává své myšlenky v první osobě. V některých pasážích se krátkodobě vracíme do minulosti.

Ovšem trochu jsem měla problém s hlavní hrdinkou Kim. Za každé situace nutně vtipná, sarkastická, zkrátka v tomto směru bych řekla, že autorka tlačila trochu na pilu. Někdy to bylo vtipné, ale jindy mi toho přišlo už příliš. Kim mohla být naopak více propracovaná v tom emocionálním slova smyslu. Působila na mě dost chladně, přestože to vůbec nebyl autorčin záměr. Kim oplývala city, i když je nedávala najevo. Autorka nám však mohla víc přiblížit to její potlačované opravdové já, které hodně souviselo s minulostí a dětstvím. Alespoň tak já jsem to cítila. S Kim jsem se tedy nedokázala ztotožnit a opravdu mi jako ústřední postava příběhu nepřirostla nijak zvlášť k srdci, nevytvořila jsem si k ní vztah. Prostě mi byla tak trochu jedno, řekla bych. Možná s blížícím se koncem jsem na chvíli pocítila trošku jinou Kim, která se mi líbila víc.


Doporučeno, recenze od pana Petra S.
Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku od Gilese Miltona

Vydalo nakladatelství Jota 2016, 184 stran ve vázané vazbě

Věděli jste o tom, že Hitler bral kokain? Nebo že Stalin vyloupil banku? Že mrtvola Charlieho Chaplina byla ukradena a zloději za ni požadovali výkupné?

Podtitul nebo samotný název knihy vlastně říká tu senzaci, kvůli které si máte knihu koupit. Nicméně o tom tato kniha paradoxně není. Kdybychom si tyto dva příběhy chtěli přečíst, tak nám stačí si kupovat časopis Epocha nebo 100+1 světových zajímavostí. Jsou to fakta, která jsou víceméně známá. Kniha je z mého pohledu zajímavá velkým rozptylem příběhů.

V knize najdeme celkem 50 příběhů rozepsaných na pár stránek. Proto kniha spíše osloví širší okruh čtenářů než milovníky historie. Styl psaní velmi čtivý a jednoduchý. Je to kniha ideálně na léto a na odpočinek. Určitě Vás z ní nebude bolet hlava. Zapamatování letopočtu, časových linek a os, s tím si tady nemusíte dělat starosti. Dozvíte se pár zajímavých životních a historických příběhů, které z větší části nekončí dobře. Ale taková hold historie byla a takový byl výběr tohoto autora.

Jestliže hledáte odpočinkovou knihu, neprotiví se Vám dějepis a historie a máte rádi příběhy s označením NEJ…tak po knize určitě sáhněte a pár příběhů si každý den přečtěte. Kladně hodnotím i velmi povedenou českou obálku. Ta se nakladateli povedla.


Doporučeno, recenze od paní Zdeňky K.
Praha neznámá od Petra Rysky

Vydalo nakladatelství Grada Publishing 2016, 232 stran ve flexi vazbě

Projděte se po netradičních místech a zákoutích hlavního města. Společně s autorem zhlédnete zašlou slávu Barrandovských teras nebo zavítáte do „Zlaté uličky“ ve Střešovičkách, kde vás nečekají davy turistů, ani nemusíte platit vstupné.

Praha neznámá je moje oblíbené čtivo posledních dvou měsíců. Knížka má krásnou foto dokumentaci. Hezky se čte, klidně i jen prohlíží, můžu se k ní kdykoli vrátit a je jedno kde jsem skončila, protože vždy najdu něco nového a inspirujícího. Už se těším, až podle průvodce uskutečním neobvyklou procházku. Publikace je plná užitečných rad a nových vědomostí.

Věřím, že i Vás osloví, je i vhodná jako dárek pro všechny, který rádi vidí Prahu z jiného úhlu.


Doporučeno, recenze od paní Simony H.
Lež od C.L. Taylor

Vydalo nakladatelství Domino 2016, 392 stran ve vázané vazbě

Bestseller, kterého se jen v Británii prodalo přes půl milionu výtisků.

Tato kniha se mi líbila, ale hlavně mě zaujala svým zpracováním, při kterém se střídá současnost s událostmi, které se staly před 5 lety.

Hlavní hrdinka si změní jméno s ohledem na tragické události, které ji a její kamarádky potkaly na dovolené v Asii. Nyní ji minulost ožívá před očima a vzpomíná na události, které zažila s nejlepšími kamarádkami a kde se ukázala síla jejich přátelství.


Těšíme se na Vaše další knižní postřehy, hodnocení a recenze u dalšího knižního okénka v měsíci srpnu, tedy období, kdy nám malí i velcí školáci půjdou zpátky do školy.

Děkujeme, Váš SEVT