Jednoduchý projekt pomocí razítek a akvarelové malby v podkladu, se kterým můžete vyhlížet na jaro.

Co budeme potřebovat:


1. Vybereme si barevnou kombinaci z tekutých barev. U nás vyhrála růžová, tyrkysová a tmavě zelená. Z každé si odlijeme malou část do vaničky (tři barvy = tři vaničky). Naředíme vodou dle potřeby, v našem případě odhadem růžová a tyrkysová 2:1 (více vody), to jsou světlejší barvy. Tmavě zelenou naředíme klidně ještě více, asi 3:1 (více vody). Přejíždíme válečkem ve vaničce tak dlouho, až je váleček plný barvy.

 

2.  Válečkujeme tričko svislým směrem. Jednu barvu po druhé, začneme růžovou, pak tyrkysovou a nakonec lehce doplníme tmavě zelenou. Barvy se na svých hranicích překryjí, prolnou a vzniknou jejich další odstíny. Po každém válečku zasušíme kuchyňskými utěrkami od přebytečné vlhkosti (válcujeme).



3. Pro oživení ještě pocákáme čtvrtou barvou - tmavě žlutou (textilní sprej), která nám udělá pomocí štětce jemné i větší kapičky dle toho, jakou silou budeme na štětec působit.



4. Rozmístíme jednotlivá razítka po ploše trička a hlavní motivy natiskneme černým razítkovacím textilním polštářkem. Pokud máme příliš velké razítko, které se do podušky hezky nevleze, otočíme podušku nad razítko a nanášíme tak barvu shora. 

 

5. Z tvrdého papíru vystřihneme motivy razítek, které budeme potřebovat těmito papíry přikrýt. Přes ně budeme tisknout další motivy, ale původní hlavní razítko zůstane pod papírem ochráněno proti přetištění.

Příklad - natiskneme slona na tričko, překryjeme jej odpovídající papírovou rezervou a přes ni natiskneme mandalu. Po odstranění papírku tak získáme dva motivy, které se nepřekrývají, ale jsou hezky v zákrytu.

Další mandaly tiskneme volně kolem dokola, kde nás napadne. Některé klidně necháme, aby se vzájemně překryly. Velké mandaly jsou tištěné fialovým polštářkem, malé mandaly černým.

 

6. Hlavní největší motiv pod výstřihem přetiskneme ještě fialovým polštářkem kousek vedle, uděláme mu ,,stín". Původní černý otisk vymalujeme štětcem pomocí klasických hustých barev. Aby to bylo zajímavější, prolneme mezi sebe dva odstíny bílou a lněnou. Vymalovaná plocha by neměla být vůbec průhledná a měla by asi o milimetr přesahovat i hranice původního zamalovaného motivu.
Okolí ještě zlehka těmito hustými barvami zacákáme, pravděpodobně budeme muset barvu naředit vodou, aby šla čákat.

 

7. Vymalujeme i některé další motivy malých mandal okolo. Po zaschnutí hustých barev znovu natiskneme na daná místa původní motivy. Tato podmalovaná razítka převezmou hlavní roli motivu na tričku, jsou více vidět než ta nepodmalovaná.
Ústřední motiv pod výstřihem byl znovu natištěn jinou barvou - tyrkysovým textilním polštářkem.

 

8. Dále si ještě hrajeme s tiskáním dalších mandal různě barevnými polštářky. Některé překryjeme přes sebe a některé ochráníme papírovými rezervami.

 

9. Tričku namalujeme jednoduchý motiv i na zadní díl. Kousek tmavě zeleným válečkem a pár razítek.



10. Na závěr tričko zažehlíme žehličkou přes jemnou textilii (zafixujeme) nebo pečicí papír. Praní doporučujeme nejdříve až po 3 dnech od namalování. Šetrnější je praní ruční. Při praní v automatické pračce použijte šetrný prací program. Vyhněte se pracím práškům se silnými bělícími účinky.

 

Autor: Irena Slavíková