Každý má na konci školního roku spousty nedopsaných sešitů. V tomto návodu si ukážeme, jak rozmanité nepopsané listy využít a proměnit je v nový kreativní úkolníček.
Je to skvělý tip na projekt na začátek školního roku. Výrobu úkolníčku můžete spojit s povídáním o důležitosti organizace času a úkolů.

1.jpeg

Co budeme potřebovat:

Postup:

1. Obě čtvrtky nejdříve zmenšíme o 1 cm z horní i z pravé strany, aby byla čtvrtka menší, než podkladový barevný karton.

2.jpeg

2. Příprava podkladu
Naředíme si inkousty: na dno rozprašovače (15 ml) dáme cca 1 - 2 mm inkoustu - zbytek dolijeme vodou. (Inkousty Aladine jsou v neředěné podobě velmi koncentrované, na podklady doporučujeme jejich naředění. Barva tak vystačí na velké množství projektů.)

TIP: Takto si můžete připravit více lahviček najednou a pracovat může větší skupinka dětí. Barvy lze vzájemně míchat, můžete zkusit vytvářet nové odstíny.

3.jpeg

3. Obě čtvrtky sprejujeme barvami - vytvoříme si tak vlastní vzorovaný papír. Sprejování je činnost, která děti velmi baví, tato úprava podkladu je velmi rychlá, efektní a vyžaduje barvy.
Na závěr můžeme celou plochu prostříknout čistou vodou, barvy se krásně slijí do sebe.
Sušení - doporučujeme projekt zasušit fénováním. Fénování děti velmi baví a podkladové papíry budou za chvilku suché a připravené na razítkování.

4.jpeg

4. Razítkování
Razítky nazdobte celou čtvrtku. Samonamáčecí razítka Aladine jsou již napuštěny inkoustem, můžete tak rovnou barevně razítkovat. Čtvrtku můžete přehnout na polovinu, aby děti měly představu, jak bude vypadat obrázek na přední i zadní straně obalu sešitu.

TIP: Vždy je velmi efektní, když dozdobený obrázek orámujete volně od ruky, fixou, perem nebo gelovým perem.

5.jpeg 6.jpeg

5. Kapsa
Z druhé čtvrtky si vytvoříme kapsu - naše rozměry: levá strana 12 cm, pravá 6,5 cm. Děti si mohou střih nejdříve narýsovat pomocí pravítka nebo načrtnout rukou. Tvar kapsy nemusí být přísně pravidelný. Kapsu vystřihneme.
Kapsu můžeme rovnou nazdobit - napsat si na ní třeba rozvrh a dozdobit razítky.

7.jpeg 8.jpeg

6. Ze zbytku druhé čtvrtky můžeme raznicí vysekat barevná kolečka. Do koleček můžeme razítkovat písmenka a sestavit nápis. Např. Úkoly nebo jméno. Do koleček můžete písmenka dopsat i rukou.

9.jpeg

7. Listy do úkolníčku
Ze starých sešitů vytrhejte nepopsané stránky. Čím rozmanitější papíry použijete, tím lépe. Papíry ani nemusí mít nutně stejný rozměr. Můžete i schválně papíry nastříhat na různé rozměry. Nebo naopak pokud potřebujete, aby byl úkolníček úhledný, rozměry všech papírů sjednoťte.
Připravené papíry předděrujte kancelářskou děrovačkou.

10.jpeg

8. Kompletace
Nazdobenou čtvrtku nalepíme na podkladovou čtvrtku pomocí lepicí tyčinky nebo oboustranné lepicí pásky. Na levou předsádku přilepíme také kapsu.
Na přední stranu přilepíme nazdobená kolečka.

11.jpeg 12.jpeg

9. Teď vše svážeme dohromady
Na zadní straně obalu udělejte nůžkami dva otvory. Místo pro otvory si naznačte tužkou - přiložte na obálku proděravěné papíry, které budete vkládat do sešitu a tužkou si vyznačte místo pro otvory. Otvory v obálce i ve všech vkládaných listech protáhněte stužkou nebo provázkem a zavažte pevně na mašličku.

13.jpeg 14.jpeg

10. Úkolníček je připravený a můžete do něho začít psát.
V průběhu roku ho třeba můžete průběžně dozdobovat razítky se smajlíky.

15.jpeg 16.jpeg

Autor: Magdalena Gieslová