Pohodové tričko pro všechny vodomily nejen na léto.

Co budeme potřebovat:



Postup:

1. Do trička dáme igelit jako ochranu před prosáknutím barev na druhou stranu. Vystřihneme libovolný jednoduchý tvar z tvrdého papíru (folie) a tento tvar umístíme na tričko, kde bude hlavní část obrázku.



2. Přes tento tvar (vybrali jsme zde kolečko o průměru 12 cm) nalepíme proužky lepicí pásky (libovolné šířky a libovolně daleko jednotlivé pásky od sebe), a to v klasickém vodorovném směru. Nechte pásky přesáhnout přes tričko, přilepte je klidně ke stolu, na kterém pracujete. Nastříkáme modrou tekutou barvou ve spreji - libovolně velkou plochu. Zasušíme vše kuchyňskými papírovými utěrkami (válcujeme). Potom můžeme pásky i papírový kruh odebrat z trička.

 

3. Vystřihneme dvě rybičky z archu nažehlovaček (i s pár texty kolem nich), nestříháme přesně, ale necháme okolo kusy papíru, aby se vrchní vrstva papíru lépe sloupla. Pruhovaný podklad musí být zaschlý, teprve potom nažehlíme oba obrázky dle návodu na obalu nažehlovaček. Necháme schladnout tričko a můžeme z nálepek opatrně sloupnout papírovou horní vrstvu.



4. Ze sady razítek si vybereme potřebné námořnické motivy a tiskneme černou textilní poduškou. Tlačíme na středy razítek, aby se hezky otiskla.



5. Razítka necháme chvíli zaschnout. Vodou a štětcem pak některá razítka vymalujeme hustými barvami tak, abychom zcela překryli všechny černé obrysy razítek. Barvy se můžou do sebe prolínat, každá část razítka může být vymalována jinou barvou - například na plovacím kruhu střídáme části bílé a červené.



6. Po zaschnutí hustých barev přes toto vybarvení motivů razítek opět natiskneme příslušná razítka. Zde otiskneme jen černou poduškou. Zajímavě ale vypadá i jiná barva podušky, vyzkoušejte :).

Tip: U razítek, která se překrývají, použijeme zakrývací metodu pomocí kousků papírů (rezerv). Z papíru si vystřihneme konkrétní potřebné tvary razítek. Zde na detailních fotkách je to rybička a loďka. Obě přiložíme přesně na vymalovanou rybičku a loďku a přes ně teprve potom tiskneme plovací kruh. Po odstranění papírových rezerv se kruh jeví úplně vespod - pod rybičkou i loďkou.

  

7. Pro oživení natiskneme ještě pár námořnických motivů také červenou razítkovací poduškou.



8. Hůře povedené otisky razítek a další libovolné detaily dokreslíme gelovým perem (bublinky, prošití kousky ,,ručních stehů", podstínování rybiček, plovacích kruhů..)



9. Po uschnutí tričko zažehlíme žehličkou přes jemnou textilii (zafixujeme) a můžeme používat. Doporučujeme neprat hned, nejdříve až po 3 dnech od namalování. Šetrnější praní je ruční praní nebo použijte šetrný prací prášek spolu se šetrným programem v pračce. Obrázek přitom vtáhněte dovnitř trička, aby se neodíral o buben pračky.

 

Autor: Irena ,,APTÁK" Slavíková