Pěnová guma Foamiran je vhodná hlavně pro výrobu květinových dekorací. Ale má i další neomezené možnosti využití. Ve floristice, scrapbookingu, můžete s ní zdobit sponky, čelenky, věnce, brože, náušnice apod. Snadno se z této hmoty vysekává i pomocí raznic a děrovaček.

Co budeme potřebovat na malé kytičky:
  

1. S hmotou se pracuje velmi jednoduše, můžete ji stříhat nůžkami, ale nejlepší je použít kovové šablony a Big Shot. Pokud Big Shot nevlastníte, lze pomocí šablony a nebo vlastního umu předkreslit lístky a kytičky pomocí párátka a nebo stylusu do hmoty a vystřihnout.
 
 

2. Ke stínování kytiček lze používat suché pastely, olejové pastely, popřípadě i inkousty. U suchých pastelů prstem naneseme barvu a rozetřením vystínujeme. Při stínování si můžeme pomáhat i vlhčeným ubrouskem.
U olejových pastelů na vlhčený ubrousek nabereme barvu z pastelu a natřeme na Foamiran. Začínáme vždy světlou barvou a postupujeme až po tu nejtmavší. Pokud se rozhodneme pro inkousty, tak na aplikátor s houbičkou nabereme barvu z inkoustového polštářku a naneseme na hmotu krouživými pohyby. Další barvou stínujeme. Všechny způsoby barvení lze mezi sebou kombinovat.

 

3. Zahřátím na nízkou teplotu (1 – 2 stupeň) pomocí žehličky (nebo můžete krátce zahřát embosovací pistolí) se dá Foamiran snadno tvarovat a tento tvar si pamatuje a zachovává si jej napořád. Neuškodí mu ani voda nebo přiměřené mechanické působení. Ještě do nahřáté kytičky lze obtiskovat žilkovače nebo gelová razítka. Nabarvený květ přiložíme na žehlící plochu a přidržíme pinzetou, stylusem popřípadě i prstem 😊 dokud se nám kytička nezkroutí do tvaru mističky tak, jak potřebujeme. Popřípadě ještě za tepla kytičku nebo lístek snadno domodelujeme do požadovaného tvaru.
 
 

4. Pak už stačí jen kytičky sestavit. Do kytiček uděláme dírky a středem protáhneme buď svazeček pestíků, který ohneme v polovině nitek jako na našem obrázku a nebo můžeme aplikovat scrapbookový hřebíček, který následně upevníme s kytičkou do třeba do přání. K lepení je vhodná tavná pistole, vteřinové nebo popřípadě silikonové lepidlo.
 
 

5. Hotové kytičky můžeme použít na vše, o čem jsme si psali již v úvodu. My jsme je dnes využili na jedno rychlopřání 😊.

 

Autor: Eva Holíková