Vytvořte si s námi krásné tričko s kočičím motivem.

Co budeme potřebovat:


Postup

1. Do trička dáme igelit (ochrana před prosáknutím barev na druhou stranu). Z tvrdého papíru si vystřihneme šablonku libovolného jednoduchého tvaru (zde tvar oválu, ale může být třeba i kolečko, trojúhelník, srdíško nebo mráček.

Váleček je zajímavým nástrojem pro tvoření pozadí. Krásně se díky němu využije akvarelový způsob malby, zapíjení, fleky a nepravidelné ostrůvky barev. Odlijeme všechny potřebné "tekuté" barvy (ve spreji) do malých kelímků.

Váleček můžeme i vzorovat jednoduchými motivy, jako si například popíšeme zde:

1a. Váleček co nejvíc nasákneme čistou vodou atyrkysovou barvou a pomocí štětce na něj malujeme puntíky. Vše, co vidíme na válečku, se nám promítne jako otisk na tričko. A to tak, že váleček táhneme po tričku shora dolů. Táhneme jen zlehka, zpočátku netlačíme. Pokud není vidět barevná stopa, přitlačíme víc.


1b. Váleček vymyjeme a v mističce smícháme tmavě modrou barvu s vodou, cca v poměru 1 díl barvy a 2 díly vody. Nasákneme tuto barvicí lázeň z mističky do čistého a vyždímaného válečku. Štětcem na něj ještě domalujeme červené čárky. Pokračujeme v dalším nanášení na tričko tahem.

Doporučení: Využívejte bílých míst trička na jednotlivé kroky vzorování válečkem, lépe vynikne vzor i barva. Pokud budete válečkovat jednotlivé pruhy přes sebe, v těchto místech se barvy i vzor prolnou a rozpijí se do sebe.

Vše průběžně zasušujeme kuchyňskými papírovými válci, odsáváme přebytečnou tekutinu z trička.


2. Vše zasušíme papírovým válcem a pro oživení oválnou šablonku ještě dokola sprejujeme tekutými barvami (žlutou a růžovou barvou). Doporučujeme sprejovat nepravidelně – ostrůvkovitě.


3. Po nasprejování opět zasušíme vše kuchyňskými papírovými utěrkami (válcujeme). Rozmístíme razítka koček a jejich doplňků, vyzkoušíme si libovolné kombinace. Tiskneme černou textilní poduškou. Tlačíme na středy razítek, aby se hezky otiskla. Pokud nemáme na tričku kaluže ze sprejovacích barev, pak můžeme tisknout ihned, podklad nemusí být zcela zaschlý.


4. Kočkám pod tlapičky zelenou tekutou barvou a štětcem domalujeme travičku. Malujeme klasicky jako na papír – štětcem.


5. Tělíčka koček vymalujeme hustou krycí barvou Cadence: bílou a antracitovou. Detaily obrázku (travička) domalujeme textilní konturou černé barvy. Takto můžeme také opravit nedotisklá razítka nebo jejich ztracené části pod nánosem barvy. Boky srdíček zvýrazníme zlatou konturou. Mašličky a prošití zase konturou světle modrou.


6. Obrázek oživíme 3D pastou. Tu nanášíme ve větší vrstvě pomocí špachtličky přímo na vybranou část šablonky. Zde modrou barvou květinový pruh (pod kočičky) a stříbrnou jednotlivé kytičky (po stranách oválu). Nejprve plochou špachtle zaplníme hezky všechen prostor – otvory vzoru v šabloně. Poté lehce srovnáme pastu do hladké roviny tahem hranou špachtle. Příliš netlačíme, abychom si pastu nevyrýpli ven a nános zůstal hezky rovnoměrný.



7. Po uschnutí tričko zažehlíme žehličkou přes jemnou textilii (zafixujeme) a můžeme nosit. Doporučujeme neprat hned, nejdříve až po 3 dnech od namalování. Šetrnější praní je ruční praní nebo použijte šetrný prací prášek a šetrný program v pračce. Obrázek přitom vtáhněte dovnitř trička, aby se nešoupal o buben pračky. 

Autor: Aladine Irena Slavíková