Vytvořte si krásný barevný šátek s podzimní tématikou. Připravili jsme pro Vás kompletní návod, se kterým to jistě hravě zvládne každý.

Co budeme potřebovat:



 


Postup:

1. Pod šátek dáme igelit jako ochranu před prosáknutím barev na stůl. Projdeme se přírodou a nasbíráme si tvarově zajímavé traviny, větvičky, kytičky a různé listí. Umístíme je jako šablonky po celé ploše šátku. Lepší je sbírat přírodniny den předem, vložit do novin a mírně zatížit. Nechat zavadnout do druhého dne. Pro ostřejší obrysy je totiž potřeba mít přírodniny co nejlépe přitisklé k šátku. Také si můžeme pomoct lepicím textilním sprejem na šablonky nebo postupným přidržováním lístečků špejlí během sprejování.


 


2. Tekutými barvami ve spreji sprejujeme všechny 4 barvy na různá místa. Doporučujeme sprejovat menší části šátku, nedávat příliš barvy jednu přes druhou, aby lépe vynikly jejich originální zářivé odstíny.


  


3. Po nasprejování zkusíme přírodniny otočit barevnou částí dolů a udělat na šátek jejich druhý otisk. Na tlustší a pevnější traviny je potřeba zatlačit, aby byl otisk hezčí. Vše ze šátku sundáme a zasušíme sprejované barvy papírovými utěrkami (válcujeme).


 


Tip: Zkuste druhé otisky dělat na různá místa kolem prvních, ale i přímo do nich. Vzniknout tak různá zajímavá provedení.





4. Vyměníme sprejovací barvy za husté a zkusíme další formou otiskování. Na plastovou podložku (paletku) dáme 3 odstíny – hnědou, modrou a z bílé a hnědé namícháme béžovou. Do každé dáme kousek ustřižené kuchyňské houbičky. Zlehka nanášíme jednotlivé barvy na hrubší stranu listu. Musíme nanášet rychle, aby nám barva nestihla zaschnout. Klasická hustá barva schne na listu výrazně rychleji než tekutá. Otočíme list na šátek a přitlačíme například papírovým válcem.
 

  


5. Ze sad razítek si vybereme potřebné motivy a tiskneme černou textilní poduškou. V našem případě jde především o gelová razítka travin, která potřebujeme přitisknout na akrylový bloček, aby se s nimi dalo hezky pracovat. Mandaly není potřeba lepit, jsou gumová, ne gelová. Tlačíme na středy razítek, aby se hezky otiskla. Pokud nemáme na tričku kaluže ze sprejovacích barev, pak můžeme tisknout ihned, podklad nemusí být zcela zaschlý.





6. Detaily nakonec dokreslíme. Můžeme domalovávat chybějící části přírodnin nebo jen si tak čmárat vlnky a čárky na pozadí. Hezky vypadají řady a shluky různě velkých teček, prostě cokoli Vás napadne.


 


7. Po uschnutí šátek zažehlíme žehličkou přes jemnou textilii (zafixujeme) a můžeme používat. Doporučujeme neprat hned, nejdříve až po 3 dnech od namalování. Šetrnější je ruční praní nebo použijte šetrný prací prášek a šetrný program v pračce.


    

A máme hotovo :)

Autor: Irena Slavíková