13 her nejen se stavebnicí
Magformers


magformers stavebnice Pamatujetesi ještě na naši předvánoční soutěž? Její účastníci měli za úkol vymyslet hry a aktivity se stavebnicí Magformers. A vymysleli jste jich skutečně hodně :-) Pokud ještě stavebnici nemáte, nevadí, některé hry si určitě zahrajete i jinak.

My jsme je teď všechny znovu pročetli, zkusili a vybrali z nich několik, které si můžete zahrát doma nebo s dětmi ve školce. Některé jsme přidali taky sami. Většina her se hodí i pro děti od 2 let, zkrátka jakmile začnou poznávat okolí. Stavění z Magformers máme ověřené, že začíná aktivně bavit děti kolem 3 let.




1. Poznávání hmatem


Zavažte dětem oči a dejte jim do ruky nějaký tvar, aby poznaly, co to je. Můžete také postavit krychli nebo jiný prostorový tvar a ony by měly opět hádat. Obměnou může být také hra, kdy dáte předmět pod kus látky a děti si jej pohmatem vytvarují.

2. Vlevo, vpravo, nahoře, dole


Vezměte 9 různobarevných čtverců a  udělejte z nich síť 3 x 3 čtverce. Potom říkejte, aby děti řekly, jaká barva je dole uprotřed, nahoře vlevo, uprostřed vlevo.

3. Stavění poslepu


Vytvořte jednoduchý tvar, například domeček. Dítě si ho prohlédne a potom se pokusí poslepu znovu postavit. A samozřejmě nemluvíme jen o dětech, hrajte celá rodina.

4.Hmatové rozlišování a počítání


Sestavíme tvar ve 3D a podáme dítěti se zavázanýma očima – jeho úkolem je pomocí hmatu určit, kolik kterých základních tvarů a jaké byly použity. A zvládnete to i vy?

5. Pravo-levá orientace


Sestavíme 4 rovinné tvary, z toho jeden zrcadlově převrácený. Zkuste je různě převrátit a děti by měly poznat, který z nich je jiný. Jejich tip pak můžete snadno ověřit.

6. Rámeček pro kartičky


Čtverce z Magformers použijte jako podklad pod různé kartičky s obrázky. Jednoduše vložíte vystřižený obrázek mezi dva dílky. 

7. Magformers BINGO


Připravte si různé Bingo karty - vytiskněte si 3x3 vyobrazené různé tvary, na každé kartě tak bude 9 jiných barev a tvarů. Z klobouku nebo krabice pak vytahujte postupně dílky magformers. Kdo bude mít první vyškrtané všechny dílky, ten vyhrál. Karty si můžete zalaminovat a používat je potom opakovaně. Děti si procvičí tvary i barvy :-)

8. Stav podle toho, co ti říkám


Tahle hra pomáhá rozvíjet slovní zásobu. Jedno dítě postaví nějaký útvar, ale má ho zakrytý za nějakou zástěnou. Potom ostatním říká, co mají vzít a udělat, aby postavily to samé.  Můžete hrát i ve skupinách a rozdělit se na dvě nebo na tři a počítat body.

9. Všichni honem hledejte

 
Vezměte všechny dílky, které máte a schovejte je po celé místnosti. Něco tak, aby byly víc vidět, jiné třeba i do šuplíků. Pak nechte děti, aby hledaly. Kdo jich najde nejvíc?

10. Poznej, co je pod látkou


Vezměte neprůhlednou látku a dejte pod ní dva nebo tři tvary. Děti je přes látku budou zkoumat a hádat, jaký tvar se tam skrývá.

11. Pamatuj si


Postavte dětem tvar, mladším jednodušší, starším složitější. Nechte je, aby si ho prohlédli. Pak jej zakryjte a nechte je, aby ho postavily zpaměti. Zvládnou to i se správnými barvami?

12. Kdo má stejný tvar, stejnou barvu?


Dejte dětem každému jededn dílek. Pak dětem říkejte, aby se rozdělili do skupinek podle tvarů nebo barev.

13. Dlouhý had


Postavte s dětmi co nejdelšího hada - tedy dílky za sebou. Děti pak s hadem jezdí a překonávají různé překážky.