Nejlepší prázdninové čtení pro všechny děti
 

Nastává čas, kdy budou děti dva měsíce doma, u babiček, na táborech a dovolených s rodinou. Připravili jsme pro vás výběr knih, které je určitě zaujmou. Rozdělili jsme je pro vás do kategorií podle věku. Ať už potřebujete poradit s dárkem za vysvědčení nebo chcete děti knihou překvapit jen tak, inspirujte se.


 

Pro nejmenší školáky


girlanda Potřebují vaše děti trénovat čtení, aby nevyšly ze cviku? Samotné třídní učitelky to nejmenším školákům doporučují. Stejně tak rodičům radí, aby svým dětem na prázdniny pořídili některé procvičovací sešity. Mají za úkol zopakovat učivo, ještě lépe jej uložit do dětských hlaviček a navíc i zahnat nudu.

Nestárnoucí klasikou pro pobavení nejmenších čtenářů je nádherná knížka Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové. Vypráví příběhy party malých školáků a je nádherně ilustrovaná Helenou Zmatlíkovou.

Možná i vy máte doma problém, že se vám ztrácí druhé ponožky. Vždycky najdete jenom jednu. Mohou za to lichožrouti. Lichožrouti, Lichožrouti se vracejí a Lichožrouti navždy jsou to pravé pro letní odpoledne.

A děti, které milují večerníček Maxipsa Fíka, si rády přečtou jeho dobrodružství s Ájou. V knížce je velké množství obrázků od Jana Šalamouna a méně textu, takže je vhodná právě pro nejmenší čtenáře.
Pokud si nejste jistí s výběrem, nejlepší volbou jsou knihy z edice První čtení.
 

Pro starší školáky


girlanda Deníky malého poseroutky u nás baví děti už několik let. Patří ke stálicím a nadchnou i kluky, kterým se knížkami moc nezavděčíte. Devátý díl vypráví příběh o jednom rodinném výletě a velkém dobrodružství, které Greg s rodiči prožije. A pokud už Poseroutku znají, pak se jim bude zamlouvat i Barry Trappney.

Další oblíbenou četbou je Čtyřlístek. Nestárnoucí komiks si získal už mnoho generací čtenářů. Jejich Tajemné příběhy Čtyřlístku se budou hodit třeba na tábor.

Třeba máte doma malého Picassa, který neustále drží tužku nebo štětec v ruce. Pro ně doporučujeme některou příručku o kreslení, malování a výtvarném tvoření. K babičce jim sbalte Nauč se kreslit, Svět origami a výborné Výtvarné dílny pro děti, které jsou plné experimentů a ne jenom tvoření z ruliček od toaletního papíru.
 

Pro teenagery


girlanda Dospívající slečny dávají přednost zamilovaným stránkám dívčích románů. Už četly Selekci? Je o 35 dívkách bojujících o srdce vysněného a bohatého prince. Mezi holkami je taky populární Deník Mimoňky a samozřejmě celá sága Stmívání o Isabelle a její lásce k upírovi Edwardovi.

Naproti tomu svět dospívajících kluků vyžaduje akci, boj, napětí. Někteří dávají přednost fantasy, jiní hledají humor. Klasikou jsou všechny díly Harryho Pottera. Ti, co už jej dávno přečetli, možná zaujme trilogie Hunger Games patřící do kategorie takzvaných dystopických románů. Ty popisují postapokalyptickou společnost budoucnosti, v níž se bojuje nejen o holé životy, ale také o dobro a lásku. Strhující dílo vás pohltí a donutí vás knihy přečíst jedním dechem.
 





Audioknihy


girlanda Až pojedete na dovolenou, svou oblíbenou knihu si můžete pustit během jízdy. Má to spoustu výhod, děti budou v klidu a nebudou při cestě zlobit. Audioknihy jsou fantastické také pro děti, které tolik nečtou. Můžete jim je pustit třeba večer před spaním, zabavíte jimi i větší skupinu dětí na táboře. A které jsou nejoblíbenější?

Absolutní klasikou jsou Hurvínek, Bob a Bobek nebo Povídání o pejskovi a kočičce. Zasmějete se u Macha a Šebestové, starší sáhnou spíš po trilogii Pána Prstenů.  

Také Jo Nesbo napsala pár knížek pro děti, Doktora Proktora a prdicí prášek namluvil David Novotný. Čtyřhodinovou audioknihu si dáte třeba při cestě na dovolenou.
 









Kniha před spaním


girlanda Možná budete chtít strávit pár chvil s dětmi před usnutím a přečíst jim nějakou krátkou pohádku. Nedávno vyšel Večerníčkův pohádkový špalíček, který obsahuje krátké obrázkové příběhy těch nejoblíbenějších postaviček z večerníčků. Přečtěte si je společně jako celá rodina, dětem se bude nádherně usínat.