Knížky, které si musíte přibalit na dovolenou

Ať už hledáte knihu na pláž nebo takovou, co vám zkrátí čekání na letišti, inspirujte se našimi tipy. Představíme vám žhavé novinky i starší, avšak o to oblíbenější díla. Vybere si každý.



Nejoblíbenější nejen u mladých

girlanda
V posledních letech se stal velmi populárním spisovatel John Green.

Možná jste od něj četli bestsellery Papírová města nebo Hvězdy nám nepřály - které byly mimochodem také velmi dobře zfilmované.

Jeho poslední kniha Příliš mnoho Kateřin se už netýká vážných témat smrti či vážné nemoci, přesto však její pasáže nutí k zamyšlení, jiné vás rozesmějí.




Oddychové knihy

girlanda

Jonase Jonassona a jeho Stoletého staříka jsme přečetli jedním dechem. Příběh starého muže lehce připomíná Forresta Gumpa, možná v něm najdete i cimrmanovské rysy. Je chytře vtipný a čtivě napsaný. Vypráví o starém muži, který se v den svých stých narozenin rozhodne utéci z domova důchodců a rozpoutá tím řadu absurdních událostí, zároveň vypráví svůj příběh o životě, v němž se setkal s mnoha světovými osobnostmi.


V posledních letech se i u nás velmi rozšířil fenomén blogování. Ti nejúspěšnější blogeři vydávají své texty knižně, stejně jako Dominik Landsman, kterého si na internetu našlo tisíce čtenářů. Velmi oblíbený Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti je určený pro tatínky i maminky, protože hlavně ti nejlépe pochopí člověka (v tomto případě muže) na rodičovské dovolené.



Romány pro ženy

girlanda

Stránky plné lásky a vášně určitě najdete nejen v románech o panu Greyovi. Pořiďte si například knihu od J. Lynn Zůstaň se mnou. Vypráví příběh mladé Cally, která se kvůli dluhům své matky dostává do obtížné životní situace. Do cesty jí však vstoupí přitažlivý Jackson James, který Calle pomáhá najít matku, ale možná se s ní jenom chce vyspat.

Kdo by neznal Bridget Jones – autorkou knižní předlohy je Helen Fielding. Pokud by se vám nechtěly číst dva zfilmované díly, pak je tu ještě třetí, v němž Bridget po smrti manžela řeší nové i stále stejné problémy. Svoji váhu, děti, stáří a k tomu typické trapasy, co se mohou stát jenom Bridget.


Jestli vám v životě schází vášnivé chvíle, přečtěte si knihu Muži chtějí milenky od Laury Janáčkové navazující na Muži chtějí potvory. Poradí vám, jak být přitažlivá a ženská za všech okolností.




Krimi a thrillery

Nesbo

Pokud milujete napětí a krimi dohromady, sáhněte po Stalkerovi. Je to opravdová lahůdka, která nezapře předchozí díly od Larse Keplera. Garantujeme vám, že si při čtení tohohle 600 stránkového díla půjdete zkontrolovat, jestli jste zamkli, zavřeli okna a pořádně zatáhli žaluzie.

I když zrovna nemáte celou knihovnu zaplněnou romány Joa Nesbøho, jeho poslední kniha Krev na sněhu vás zaujme. Hlavním tématem je celkem typický problém, kdy se nájemný vrah zamiluje do své oběti. Od Nesbøho však očekávejte netradiční rozuzlení. A určitě nezapomeňte na starší, ale naprosto úžasně propracované Lovce hlav – mají superrychlý spád, napětí a nečekané zvraty.




Audioknihy

girlanda

Vyzkoušejte také namluvené knihy, jsou skvělou alternativou pro chvíle v autě, kdy by se vám při čtení dělalo špatně. Ale využijete je i při běhání a chvílích relaxace.

Smích vám přinese klasika od Roberta Fulghuma Už hořela, když jsem si do ní lehal. Tajemství zasazené do prostředí čarodějek a léčitelek odhalí dílo od Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně.

Můžete se zaposlouchat do moudrostí starých toltéků v audioknize Čtyři dohody. Namluvil ji Jaroslav Dušek.