Jakou stavebnici koupit pro nejmenší děti?

Lámete si hlavu, jakou stavebnici vybrat pro děti kolem dvou, tří let? Připravili jsme pro vás malý přehled stavebnic, které nabízíme, a jsou vhodné i pro nejmenší děti.


Dřevěné kostky, válce a jiné tvary

Cena: už od 200 Kč

kostkyVelmi oblíbené, nadčasové a hlavně úžasný, přírodní materiál. Příjemně hřeje a je bezpečný. Vybrat si můžete jak barevné, tak i kostky v přírodních barvách. Z kostek děti rády staví domy, ohrádky pro gumová zvířátka, kluci garáže a závodní dráhy. Neexistují žádné limity: platí čím víc kostek, tím větší legrace.

A znáte hru Jenga? Je velmi oblíbená i u dospělých, ale zvládají ji děti už od 2 let. Postavíte velkou věž a z ní opatrně vytahujete kostičky. Snažíte se přitom, aby věž zůstala celá. S kostkami Jenga se dá hrát stejně jako s jinými dřevěnými kostkami.

Jaké aktivity vyzkoušet?

  1. Postavte společně komín. Nebo stavte každý zvlášť a počítejte, kolik kostek děti zvládnou dát na sebe.
  2. Poznají už jednotlivé barvy? Namalujte na kousek papíru kruhy, čtverce, obdélníky a trojúhelníky. Vybarvěte je stejnými barvami, jako jsou kostky a nechte děti přiřazovat stejné tvary i barvy.
  3. Jednoduše roztřiďte kostky podle barvy/podle tvarů do barevných krabic.
  4. Obkreslujte s dětmi tvar čtverce, kruhu a trojúhelníku na papír.



Puzzle

Cena: už od 29 Kč

puzzleVelké puzzle seženete v různých variantách. Mohou mít předkreslený motiv nebo jsou jen jednobarevné. S pěnovým materiálem se dětem dobře manipuluje a je lehoučký. Co si zkusit třeba složit a zaskákat panáka?

Deskové puzzle volte pro nejmenší děti takové, co mají kolem 20 dílků. Nejprve jim to možná nepůjde, ale později je zvládnou postavit samy. Hraním s drobnými tvary si zlepšují jemnou motoriku. Vybírejte jednoduché obrázky s výraznými kontrastními barvami, třeba Krtečka. Nebo si doma namalujte vlastní puzzle.

Jaké aktivity vyzkoušet?

  1. Nechte děti, aby vám podávaly určitou barvu velkých pěnových puzzlí, starší nechte stavět samotné.
  2. Namalujte na papír jablko, míč, slunce. Rozstřihněte jej na 4 části a nechte děti, aby daly obrázek dohromady.

 


LEGO Duplo

Cena: od 135 Kč


duploStavebnice LEGO Duplo splňuje normy pro děti již od 1,5 a 2 let. Záleží na konkrétní stavebnici. Vybírat můžete z tematických setů nebo boxů se základními tvary a dílky. Nejmenší děti zabavíte vkládacími kostkami, holčičkám se líbí sety se zvířátky a klukům budou hodit dopravní prostředky. LEGO Duplo má výhodu, že jeho kostky do sebe perfektně zapadají, jsou akorát velké pro dětské ruce a ty s nimi snadno manipulují.

Jaké aktivity vyzkoušet?
  1. Vezměte prázdnou krabici a udělejte do ní otvory o něco větší, než jsou kostky. Můžete je okolo vybarvit základními barvami, jako mají kostky LEGA. Nejmenší děti budou vkládat kostky do krabice, větší se už mohou soustředit i na barvy.
  2. Děti také baví, když si vyválí placku z modelíny a kostky do ní obtiskují. Mohou vznikat obrázky, geometrické tvary, co vás napadne.
  3. Stavte tvary z kostek podle předlohy. Existují knížky a návody, podle nichž se můžete inspirovat. Stavět jednoduchá zvířátka – žirafy, kuřátka, slony a podobně.



Magformers

Cena: malý set od 570 Kč

magformersMagnetická stavebnice Magformers už zdomácněla v mnohých školkách a dětských centrech. Jejím jediným negativem je cena, opravdu je drahá. Ale vyzkoušeli jsme ji na vlastních dětech a musíme říct, že si ji velmi oblíbily. Starostlivé maminky určitě uklidní, že je naprosto bezpečná. Magnety jsou pevně uzavřeny v pestrobarevných obalech, které byly testované proti rozbití. Tahle hračka vydrží generace a snese i horší zacházení. Jakmile dětem dojde, jak magnety fungují, budou stavět jako o závod.

Jaké aktivity vyzkoušet?
  1. Společně s dětmi překonávejte výzvy a tvořte vše, co vás napadne. Domy, dopravní prostředky, zvířata. Na začátku si budete myslet, že to nejde. Ale děti vás překvapí svou fantazií a určitě zvládnou postavit cokoli.
  2. Nejmenší děti se snadno naučí tvary a barvy.







Kuličkové dráhy

kulickova drahaPozorovat kuličku, jak se kutálí zákrutami a tunely, děti milují. Kuličkovou dráhu postavíte pokaždé jinak, podpoříte dětskou tvořivost a představivost. Opět můžete vybírat z různých velikostí a materiálů. Nám se nejvíce líbí přírodní dřevo.

A s jakou stavebnicí si hrají vaše děti? Která je jejich nejoblíbenější? Podělte se s námi o vaše názory.