Jak začít modelovat z FIMA a CERNITU

Možná uvažujete, že si vyrobíte pro sebe nebo pro své blízké šperk z polymerových hmot. Pokud chcete, aby výsledek stál za to, přečtěte si celý článek a pořiďte si nezbytné pomůcky. S článkem nám pomohla paní Kamila Říhová, která se prodejem šperků z polymerových hmot živí už několik let pod značkou Camelin.

První otázkou je, jestli použít CERNIT nebo FIMO. Mnozí dávají přednost cernitu, protože tolik nešpiní a je měkčí. Jiní nedají dopustit na FIMO, protože si udržuje stále stejnou kvalitu a barvu po výpalu. Hmoty se dají navzájem kombinovat. Mícháním různých barev vzniknou nové odstíny.


Co budete potřebovat

modelování Ať už si vyberete FIMO nebo CERNIT, hned na začátku hmotu budete muset zpracovat. Buď rukama, ale nejlépe to jde ve speciálním lisu CERNIT nebo v obyčejném strojku na nudle. Možná si řeknete, že není důležitý, ale válečkem nikdy nevytvoříte tak precizní placku. Navíc vám to zabere mnohem víc času.

Vybavte se také ostrou planžetou (může posloužit i vnitřek vylamovacího nože), nožem, skalpelem. Na dokončovací práce se hodí smirkový papír pro mokré obrušování. Na leštění vám bude stačit kousek rifloviny. Během práce si budete otírat nástroje i ruce – výborné jsou vlhčené ubrousky.

Paní Kamila používá jako podklad obyčejné dlaždice, polymerová hmota se k nim nepřilepuje a skvěle se udržuje čistá. Užitečný je i skleněný váleček a pomocné špachtle.



Na co si dát pozor

Hmota je při prvním kontaktu poměrně tvrdá, v teplých rukou však měkne. Občas se proto může stát, že bude změklá příliš. Dejte ji proto na chvilku do chladničky.

Může se vám také stát, že si od barevných polymerů umažete ruce, často si je otírejte, abyste si svůj výrobek nepatřičně neobarvili.

Při projížděním strojkem by se na okrajích placičky neměly tvořit vlnky – takhle se pozná příliš vlhká hmota. Pomůže vám, když na ni na pár desítek minut položíte savý papír. Potom už budete moct pokračovat bez problému.



Technika „cane“

S polymerovými hmotami se dá pracovat různými způsoby, my si představíme techniku cane, při které vrstvíte na sebe nebo do sebe placičky, válečky a jiné tvary. Vznikne vám kvádr nebo válec, z něhož odřezáváte v tenkých plátcích vzory. Těmi pak můžete třeba ozdobit tužku, použít na výrobu broží a jiných šperků.



 

  • Na obrázcích vidíte postup vzniku pruhovaného canu, použili jsme jej na brož, náhrdelník a náušnice v námořnickém stylu. Základem je modrá a bílá placka. Ty na sebe položte a přejeďte válečkem. (1,2,3)

 

  • Jakmile se vrstvy spojí, rozřízněte hmotu napůl. Opět přiložte na sebe a přejeďte válečkem. Takto postupujte, až vznikne takzvaný cane. (4)

 

  • Z něj opatrně krájejte tenké pruhované plátky. Pokud je hmota moc měkká, dejte ji na chvíli do ledničky. Dávejte si také pozor, abyste používali opravdu ostrý nůž/planžetu. (5)

 

  • Krájejte, pokládejte proužky vedle sebe a spojte je zase válečkem. Teď můžete vykrajovat tvary nožem nebo klasickými vykrajovátky. Šperk se vypaluje v troubě, lze jej dále dozdobit další vrstvou polymeru nebo akrylovými barvami. (6,7,8,9)