Jak skvěle oslavit dětský den – tipy pro rodiče i pořadatele

Dětský den se blíží a každý chce pro své děti připravit nějaké překvapení a jejich svátek krásně oslavit. Ať už pořádáte akci pro celou školku nebo jen pro svou rodinu a přátele, můžete se inspirovat našimi tipy na výzdobu, zábavu i na milé dárky.


Výzdoba

  • Grilandy

girlanda

Budete potřebovat krepový nebo barevný papír a nůžky. Krepový papír ustřihněte asi 10 centimetrů od kraje, přeložte jako harmoniku a potom vystřihněte jednoduché tvary, které po rozložení vytvoří řetěz.

Můžete si také vytvořit srdíčka podle našeho návodu. Barevný papír nastříhejte na úzké proužky a ty přehněte napůl. Začněte se dvěma proužky vloženými do sebe – secvakněte je sešívačkou a jeden proužek přehněte dolů, abyste vytvořili srdíčko. Na tento spodní konec přidejte další proužek papíru, sešijte a pokračujte. Nám čtyři papíry vystačily asi na 6 metrů dlouhou girlandu.

Můžete si také nastříhat kolečka, auta, zvířátka a ta spojit provázkem.

  • Balónky

balonky

Nafoukněte balónky a pomalujte je fixami. My jsme použili na ozdobu papírová srdíčka.

  • Pom - poms

Nádherná dekorace z papírových ubrousků. Návod na výrobu pom - poms jsme vám už ukazovali. Najdete jej zde.

Sledujte náš Pinterest, kde najdete další inspiraci. 





Aktivity

  • Masky

penovkaVyrobte s dětmi masky. My jsme použili pěnovku moosgummi, která má oproti papíru výhodu, že více vydrží. Můžete jí lepit, pomalovávat fixami a spojovat i sešívačkou. Určitě však můžete namísto pěnovky použít barevné papíry.

Menší děti si masku asi vytvořit nezvládnou, proto jim udělejte z bílého papíru základ, na který si sami vodovkami, fixami a voskovkami mohou domalovat vlastní motiv. Přilepí si na ni ouška a vznikne tak zvířátko. 

Aby masky držely na hlavě, použijte gumičku. 
  • Malování na hrnečky

K této výtvarné hře budete potřebovat obyčejné bílé hrnečky nebo mističky, barvy na porcelán, štětce a popřípadě také lepicí šablony. Barvy na porcelán jsou syté a lehce se nanáší, můžete je doplnit také fixami na porcelán. Po dokončení práce je nutné výrobek nechat zaschnout alespoň 24 hodin a potom vypálit v troubě. Děti si mohou hrneček odnést domů, kde jim ho rodiče v troubě vypálí.

Další možnosti: pořiďte si také barvy na obličej, které jsou velmi oblíbené. Pokud budete potřebovat inspiraci, co na obličej malovat, pak si prohlédněte knihu Malování na obličej. Vyzkoušejte také bubliny, děti se smějí, běhají a vzniknou úžasné fotky.

  • Vodní bomby

vodni bomby

Tahle věcička pobaví všechny věkové kategorie. Vodní balónky naplníte vodou a potom se s nimi strefujete na terč. Nebo je zavěste na strom, kde je děti prásknou a vyvalí se na ně voda.

Vodní bomby naleznete zde.

  • Soutěže

K dětským dnům patří také soutěže. Nejoblíbenější jsou určitě s míči, často se skáče v pytlích a zkouší se rychlost, obratnost nebo trpělivost. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Namalujte na zem křídami barevné kruhy, před nimi udělejte čáru a děti se budou do kruhů strefovat malými kamínky nebo podobnými předměty. Každá barva kruhu znamená jiný počet bodů a také jinou odměnu.

Vytiskněte si fotografie různé detaily zvířat – jejich srst, oči, šupiny, ocasy. Děti poznávají, o které zvíře se jedná.

Podobně můžete vytisknout i detaily různých věcí, rostlin a podobně. Další možností může být stavění z kostek, kdo z nich dokáže postavit vyšší věž, aniž by se mu zbořila? Kdo dřív roztřídí kuličky podle barev? Kdo najde v hromádce písku schovaný předmět?

  • Dárky a dárečky

puzzle k domalovani Pokud sháníte drobné dárky, pak se vám zalíbí puzzle k domalování. Milým dárečkem jsou také bublifuky, pastelky a další výtvarné potřeby. S malým míčkem s motivem Disney si pohrají doma i na zahradě.

Velmi populární jsou i korálky, které se dají zažehlovat. Můžete vyzkoušet i novinku Beados – korálky, které se dají spojit obyčejnou vodou. Děti si jednoduše sestaví svůj motiv na destičku, potom jej postříkají vodou ve spreji a po zaschnutí mají výrobek hotový.

Klukům se budou líbit dopravní značky, výborná je také hra pexetrio – podobná klasickému pexesu.

Pro své děti pořiďte stavebnici – Magformers nadchne děti všech věkových kategorií.

Více aktivit a tipů hledejte na našem Pinterestu.