5 skvělých a zdravých kuchařských knih, které byste si neměli nechat ujít

V poslední době se stále víc lidí zaměřuje na to, co jí. Mnozí to dělají proto, že chtějí být štíhlejší, jiní se začínají stravovat jinak kvůli zdraví. Existuje spousta názorů na to, co je zdravé. Záleží na každém, čemu dá přednost. Všechno má svá pozitiva i negativa.

Připravili jsme pro vás výběr kuchařek, které vyšly v posledním roce a umisťují se vysoko v žebříčcích prodejů a oblíbenosti. 

Chcete zkusit RAW?

zdrave a syroveVšude o syrové stravě slyšíte, ale nevíte, co přesně si pod tím představit? Nebo jste už naopak tomuto trendu propadli? Vám všem doporučujeme knihu Zdravě a syrově - změna je život a dobré jídlo radost od Radmily Zrůstkové.

Autorka je výtvarnice a módní návrhářka, celý život ji však zajímá zdravý životní styl a se syrovou stravou má bohaté zkušenosti. Kniha je velmi čtivě napsaná, autorka nikomu nevnucuje svůj názor a přesně popisuje kvality i zápory raw food.

A proč se tímto směrem vydat? Přechod k raw food vám přinese větší odolnost organismu, zvýší vitalitu a budete se cítit jako znovuzrození. K velkým příznivcům tohoto stravování patří také herec Jaroslav Dušek.
Na 200 stranách najdete velké množství receptů, které vás budou inspirovat i k vymýšlení vlastních variací.








Lahodně s Ellou

lahodne s EllouVeleúspěšná blogerka Ella si získala srdce čtenářů nejen svým příběhem, ale také výtečnými recepty.

Ella Woodwardová před lety onemocněla velmi vzácnou chorobou. Po neúspěšných pokusech klasickými medikamenty se rozhodla radikálně změnit svůj jídelníček. Nebylo to snadné. Na jejím obvyklém jídelníčku byly přeslazené zmrzliny, bonbóny a čokoláda. Ze dne na den se z ní stala téměř veganka a vyhýbá se také lepku.

Nynější zdravá strava jí samozřejmě velmi pomohla a její zdravotní stav se radikálně zlepšil. V knize vám odkryje spoustu úžasných receptů ze svých oblíbených surovin, jako jsou avokádo, olivový olej, chia semínka nebo batáty.


Kuchařka ,,Lahodně s Ellou,, je velmi inspirativní, i pokud se striktně nechcete stát veganem nebo žít bez lepku.











Druhý díl Kuchařky ze Svatojánu

kuchařka ze svatojánuEva Francová je velmi populární českou blogerkou, která využívá dary z přírody a proměňuje je ve skvosty na talíři.

Její blog je přímo nabitý recepty, proto není divu, že během krátké doby vydala už druhý díl kuchařky. Na své si přijdou také vegetariáni a vegani. Pokud toužíte znovu objevit pravou chuť a vůni tradičních jídel, ucítit vůni venkova a dopřát svému tělu kvalitní stravu, pak je tahle kuchařka to pravé.

Můžete se také přidat k jejím 65 tisícům fanouškům na Facebooku nebo se podívat na videorecepty, nabídla je divákům Česká televize.

V Kuchařce ze Svatojánu 2 najdete recepty z typických surovin, jako jsou jablka, ořechy, mák, červená řepa. Nechybí ani čočka, zelenina a zdravé mlsání.















Zdraví z herbáře

herbářPořad v České televizi se dočkal druhého pokračování. Sympatické moderátorky v něm nabízí spoustu tipů, jak žít zdravě a v souladu s přírodou. To samé vám nabízí i kniha Vaříme podle Herbáře č. 2.

Linda Rybová a Kateřina Wintrová pro čtenáře připravily recepty na domácí antibiotika, řepance, smoothie i domácí energetické tyčinky. A možná vás překvapí, co všechno můžete uvařit z dýně nebo co připravit své rodině pod stromeček.

Z téhle nádherné publikace budete nadšení, jistě někoho blízkého potěší i jako dárek pod stromečkem.














Jak žít bez pšenice?

zivot bez psenicePokud si i vy myslíte, že pšeničné produkty jsou v našem jídelníčku zbytečné a škodí našemu organizmu, určitě vás potěší právě titul Život bez pšenice: 30minutová kuchařka. Kniha, kterou napsal William Davis, vzbudila senzaci.

Novodobá pšenice má na lidský organismus negativní vliv. Je geneticky tak změněná, že způsobuje nárůst hladiny krevního cukru, zvyšuje chuť k jídlu, negativně ovlivňuje imunitu, oslabuje šlachy a mnoho dalšího. Proto je tu tahle úžasná knížka a v ní spoustu receptů, které nejen prospějí vašemu tělu, ale budou vám i chutnat.

Jakou stravu preferujete vy? Máte nějaký vlastní způsob, jak žít zdravěji a cítit se lépe? Podělte se s námi o svůj názor.