Jo Nesbø


Jo Nesbø je jeden z nejznámějších současných autorů severské literatury. Jen v samotném Norsku se jeho knih prodalo přes 1,5 milionu- číslo je opravdu obdivuhodné, když si uvědomíme, že tam žije pouze 4,5 milionu obyvatel! Jo Nesbøho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa.

Jo Nesbø - životopis

Jo Nesbø

Jo Nesbø se narodil se 29. března 1960 v Oslu, kde strávil většinu dětství se dvěma bratry.

Od malička se Jo Nesbø věnoval fotbalu, později hrál norskou Premier League a jeho cílem bylo dostat se do anglické ligy. Jenže přišlo zranění a on se rozhodl pro studium ekonomie na vysoké škole Norges Handelshøyskole v Bergenu.

Sám Jo Nesbø přiznává, že se už v dětství toužil stát spisovatelem. Vymýšlet příběhy jej bavilo, částečně se realizoval psaním textů písní. Založil rockovou kapelu Di Derre, která je v Norsku velmi známá. Ačkoli Jo Nesbø trávil hodně času na koncertech, přesto hudba nebyla jeho hlavní pracovní činností. Živil se jako ekonom, bookmaker a žurnalista.

Hlavní impuls pro napsání knihy přišel po smrti jeho otce v roce 1997. Tehdy si Jo Nesbø uvědomil, že ještě musí stihnout napsat román. Měl ušetřené peníze na nějakou dobu dopředu, tudíž se mohl pustit do psaní. Postava Harryho Holea vznikla na cestě mezi Oslem a Sydney.

Harry Hole je svérázný kriminalista, alkoholik, mající odpor ke všem autoritám, přesto je nejlepším vyšetřovatelem osloské policie. Můžeme se s ním setkat zatím v deseti Nesbøho románech.

Hned první román Flaggermusmannen- Netopýr z roku 1997 Nesbøho proslavil. Získal za něj cenu Rivertonprisen, kterou uděluje Klub Riverton za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou. Dále obdržel cenu Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální knihu. Bylo zřejmé, že i následující knihy budou mít úspěch.


Další knihy s hrdinou Harryho Holea:
  • 1998- Kakerlakkene- Švábi
  • 2000- Rødstrupe- Červenka
  • 2002- Sorgenfri- Nemesis
  • 2003- Marekors- Pentagram
  • 2005- Frelseren- Spasitel
  • 2007- Snømannen- Sněhulák
  • 2009- Panserhjerte- Levhart
  • 2011- Gjenferd- Přízrak (česky až 2014)
  • 2013- Police - Policie (česky 2015)
V příštích dvou letech se tedy Nesbøho čeští příznivci mohou těšit na další tři knihy série Harryho Holea- Červenka, Policie a Přízrak.

V roce 2008 Jo Nesbø vydal thriller Hodejegerne- Lovci hlav, který byl úspěšně zfilmován. Tento napínavý román s prvky černého humoru vypráví o lovci mozků- Rogeru Brownovi, který si přivydělává krádežemi obrazů, aby si udržel svou manželku. Poslední krádež se mu však vymkne z rukou- náhle se ocitá v pasti a bojuje o život.

Pro svou dceru se Jo Nesbø rozhodl napsat knihu s dětskou tématikou- i zde byl úspěšný. Vyprávění o chytré holčičce, malém chlapečkovi a bláznivém Doktoru Proktorovi získalo mnoho ocenění a obletělo celý svět. 


Zde se můžete podívat na některé book trailery s českými titulky:

Seznam knih, prodávaných na sevt.cz: