Ozdobit si stromeček nemusíme jen tradičními skleněnými ozdobami nebo čokoládovými bonbóny. Vánoční ozdobu na stromeček lze snadno vyrobit doma z obyčejných materiálů, jako jsou papíry, barevné papíry, dřevěné korálky nebo přírodní materiály.

A jaké jsou vánoční ozdoby 2013 ?

Určitě nevynechejte ozdoby z přírodních materiálů, dále vede bílá a hnědá barva, ale nenechte si diktovat trendy módních časopisů. Vánoční atmosféru totiž nevytvoří dokonale sladěný adventní věnec se závěsy a polštáři. K vánoční atmosféře patří pohoda, klid, svíčky, koledy a vůně cukroví. Často si vzpomeneme na staré vánoční ozdoby, které jsme věšeli na vánoční stromeček- na skleněného sněhuláka s černýma očima nebo ozdoby z korálků ve tvaru hvězd.

Nejrozšířenější materiál na vytváření vánočních ozdob je určitě papír. Začneme papírovou hvězdou- budete potřebovat barevný papír dle libosti, nůžky nebo řezák a lepidlo (popřípadě i sešívačku). Papír doporučuji vyšší gramáže, 130 nebo 160 gramů bude optimální. Zde si jej můžete koupit, krásně bude vypadat zlatá nebo stříbrná hvězda.

Připravte si dva čtverce, jejich velikost bude odpovídat velikosti hvězdy. Nejprve si čtverec pečlivě přeložte napůl, jak vidíte na obrázku- podélně i diagonálně. Na místech, kde je plná čára, nastřihněte- jedná se přibližně o čtvrtinu délky strany. Poté ohněte a vytvořte čtyři cípy hvězd. Ohnuté strany cípů stáhněte k sobě a slepte lepidlem, lepicí páskou nebo sešívačkou. Postup opakujte i u druhého čtverce. Obě hvězdy přilepte k sobě a máte hotovo!

 

Skládání papírové hvězdy 1                 Skládání papírové hvězdy 2

 



Jinou možností, jak využít obyčejnou čtvrtku, je nastříhat ji nebo nařezat na centimetrové proužky, z nichž se dají tvarovat různé vánoční motivy- zvonečky, hvězdy, sněhuláčci. Papíry slepujte buď pomocí malých kousků izolepy, sešívačkou nebo je lepte lepidlem. Barvu zvolte podle dekorace u vás doma, ale bílé vánoční ozdoby jsou velmi decentní a nic jimi nezkazíte. Tentokrát použijte čtvrtku s vyšší gramáží- tvary budou lépe držet.

Neméně efektně vypadají vystříhané tvary z papíru. Nechte se inspirovat nebo si vytiskněte obrázek na čtvrtku a obrázky použijte jako šablonky pro vaše vlastní ozdoby. Vymýšlejte tradiční i netradiční obrázky- saně, sněhule, ponožky, rukavice, sněhové vločky. Prostříhávejte dekorativní vzory na zvonky. Hrajte si, vše je dovoleno. Papír můžete opět použít bílý, barevný nebo nalepit vzorovaný balicí papír na čtvrtku a teprve potom si ozdobu vystřihnout. Vánočního soba nemusíte věšet jenom na stromeček, ale pomocí lepicí hmoty  jej umístěte na okno, dveře, zrcadlo, lednici…



  
 

 

Vánoční ozdoby z korálků jsou také moc krásné. V naší nabídce najdete sadu Hama korálků, z nichž tvořte hvězdy, srdce, kolečka. Barevné korálky se umisťují na podložky a poté se zažehlí. Tím se korálky zataví k sobě a drží v daném tvaru. Vyrábět korálkové ozdoby bude zábavné hlavně pro děti, zaměstnáte je vyráběním ozdob a vy se můžete věnovat třeba pečení cukroví. Práce s korálky je navíc velmi důležitá pro vývoj jemné motoriky dětských rukou.

Vánoční stromeček si můžeme ozdobit i háčkovanými ozdobami. Návody na andílky, hvězdičky, zvonečky, vločky a stromečky najdete na těchto stránkách. Bílé ozdoby se budou nádherně vyjímat na tmavozeleném pozadí vánočního stromku.

Vyrobené ozdůbky doplňte kvalitními skleněnými koulemi, pořiďte si třeba sadu hnědých- vypadají moc elegantně. České skleněné vánoční ozdoby mají dlouholetou tradici a jsou známé po celém světě. Mnoho lidí se k nim navrací od plastových ozdob, které v posledních letech stále více plní pulty obchodů. Jejich nespornou výhodou je, že se tak snadno nerozbijí, ale rozdíl mezi sklem a plastem je patrný na první pohled. Své místo na našich stromečcích patří i dřevěným ozdobám, i ony jsou krásné a hlavně přírodní.

Pokud jste nenašli, co hledáte, nebo chcete ještě víc inspirace, pořiďte si knihu o vánočním tvoření a výrobě vánočních ozdob