Jak vybrat tu správnou kalkulačku?


V dnešní době byste možná řekli, že kalkulačkám už odzvonilo, někteří lidé si zvykli používat aplikace na mobilním telefonu nebo v počítači. Oproti nim má kalkulačka řadu nesporných výhod- zapíná se okamžitě, vy nemusíte čekat, až naběhne operační systém. Je celkem odolná a nikdy vás neruší příchozími zprávami nebo voláním. Pro mnohé z nás je kalkulačka či kalkulátor nepostradatelným pomocníkem a možná i jejich pravou rukou.

Jak tedy vybrat správnou kalkulačku ?

Kalkulačka

Určitě je nutné se zamyslet nad jejím účelem. Na trhu najdeme nepřeberné množství od malých kapesních kalkulaček se základními funkcemi až po vědecké přístroje, které vám spočítají složité rovnice, nebo třeba stolní kalkulačky s možností tisku vhodné pro účetní firmy. Jaké funkce využijete? Jak velká tlačítka by měla mít? Budete ji mít na stole nebo ji potřebujete přenášet? Chcete, aby se z ní dalo třeba tisknout?

Rodiče často vybírají vhodnou kalkulačku pro své děti do školy. Hodně bude záležet, jestli navštěvují základní, střední nebo vysokou školu. Žákům základních škol bude stačit jednoduchá kapesní kalkulačka se základními funkcemi. Výhodou takové kalkulačky je, že má malé rozměry, nízkou hmotnost a nezatíží vaši peněženku.

Standardní kapesní kalkulačku určitě doporučuji i těm, kteří často potřebují něco rychle spočítat a používání mobilní aplikace je pro ně nepohodlné. Tyto kalkulačky mají většinou duální napájení- kombinace solární a bateriové. Jen nezapomeňte, aby měla kalkulačka velký a čitelný displej. Obyčejnou kalkulačku seženete v řádu několika desetikorun.

Pro střední školy je vhodné zvolit kalkulačku s více funkcemi jako například výpočet zlomků, procent, variací, kombinací, hyperbolických funkcí, trigonometrických a inverzních trigonometrických funkcí. Dalšími možnostmi mohou být výpočty v radiánech, gradiány a úhlové stupně, přepočet z šedesátkové soustavy na desítkovou a naopak.

Grafickou kalkulačku určitě potřebují studenti fakult s technickým, matematickým nebo ekonomickým zaměřením. Tyto kalkulačky disponují velkým a kontrastním displejem. Mají vlastní vnitřní paměť (u některých najdeme i slot na SD kartu), tisíce integrovaných funkcí, často se dají připojit k počítači pomocí USB kabelu, abyste si mohli například stáhnout další aplikace nebo upgrade operačního systému. Grafické kalkulačky nabízí většinu vědeckých výpočtů, statistiku, matice, derivace a integrály. Dále v nich najdeme graf funkce, dynamický graf, duální graf (graf a tabulka, graf a graf), graf statistických dat, grafy kuželoseček, sloupcové grafy či koláčové grafy. Grafické kalkulačky umožňují analýzu jednotlivých grafů společně s tabulkou hodnot.

Do kanceláře či účetního oddělení si pořiďte stolní kalkulátor. Určitě vám ušetří spoustu času a peněz- disponuje praktickými funkcemi jako je výpočet DPH nebo přepočet několika měn. Jistě oceníte i možnost dvoubarevného tisku. Speciální finanční kalkulačky pomohou s výpočty s časovou hodnotou peněz (TVM) jako jsou půjčky, úspory, leasing, hypotéky. Na základě jejich výpočtu se generuje amortizační tabulka. S pomocí finančního kalkulátoru vyhodnotíte výhodnost investice i stanovíte zisk, marži a přirážku.

Kalkulaček najdeme na trhu nepřeberné množství. Také jejich cena se značně liší- od pár desítek korun u obyčejných kapesních až po několik tisíc u programovatelných kalkulaček. Při výběru nové kalkulačky bude v neposlední řadě rozhodovat značka. V tomto případě se určitě vyplatí sáhnout po osvědčených značkách, poradit se s odborníky, popřípadě si prohlédnout recenze jiných zákazníků.