Jak si udržet čistý a přehledný pracovní prostor v kanceláři

V dnešní době pracujeme téměř všichni u pracovního stolu. Ale mnozí z nás mají problémy s jeho správnou organizací, někteří na něm dokonce kupí zbytečnosti. Teď na jaře je ideální doba se zbavit nepořádku a všem potřebným věcem najít takové místo, abyste nic nemuseli hledat. Přečtěte si naše tipy, ušetří vám spoustu času a bude se vám lépe pracovat.

1. Zbavte se toho, co nepotřebujete

talíř

Prohledejte šuplíky, šanony a krabice. Všechno, co nepotřebujete, nekompromisně vyhoďte. Rozhlédněte se také po samotném stole, a pokud se vám na něm usídlily podivné dárky a různé tahače prachu, udělejte s nimi to samé. Platí to pro časopisy, nic neříkající papíry, zapomenuté letáky i staré poznámky. Uvidíte, jak se vám uleví.


2. Založte si šanony, desky a popište je

Možná se k tomuto kroku chystáte už dlouho. Pokud nemáte popsané šanony a krabice, nevíte, co v nich je. Nebojte se napsat celý seznam všech dokumentů, které v daném šanonu najdete. Příště je nebudete muset zdlouhavě hledat.


3. Barevné rozlišení

Používejte barvy a přidělte každé z nich jiný význam. Osobně mám pro každou firmu, s níž spolupracuji, jinou barvu. Ale rozdělit si barevně můžete i různé typy práce. Smlouvy můžete označit zeleně, nové zákazníky červeně a vyřízené zakázky modře.


4.Ty nejdůležitější věci mějte v prvním šuplíku

To znamená nabíječky, psací potřeby, poznámkový blok a všechno, co potřebujete mít stále při ruce. Do druhého si dejte zásobu kancelářských papírů a potřeby, které tolik nepoužíváte.


5. Co nechat na stole

Určitě na něm nechte kalendář, počítač, pár tužek v nádobě a třeba malý obrázek. Ale nic víc. Na psací stůl určitě nepatří jídlo a jiné rušivé elementy.


6. Uklízejte každý den

Jakmile budete opouštět kancelář, zkontrolujte i svůj stůl. Nenechávejte nic na něm, dokonale si po sobě ukliďte, abyste ráno mohli v klidu pracovat.


7.Rozlučte se s kabely a zbytečnými přístroji

Vyhoďte nepotřebný fax, zbavte se velkého počítače. Bohatě bude stačit výkonný notebook, místo faxu používejte emaily a dokumenty si snadno oscannujete. Vyměňte obyčejnou myš a klávesnici za bezdrátové.


8. Pravidelně doplňujte kancelářské potřeby

Kontrolujte stav a zásoby svých kancelářských potřeb. Nezapomeňte je pravidelně nakupovat, abyste jednou nebyli nemile překvapeni. To samé platí i o údržbě počítačů a techniky. Není nic horšího, než když vás zradí počítač ve chvíli, kdy potřebujete pracovat.


9. Nechte programy, ať vám pomáhají

V dnešní době vám pomůžou různé programy při dodržování termínů. Budou vám pravidelně připomínat blížící se dead line a vy se nebudete muset zabývat různě nalepenými papírky s upomínkami, co ještě máte udělat. Skvělou aplikací pro správu poznámek je Evernote a vhodný je i google kalendář.

Doufáme, že vám naše tipy pomohou zefektivnit vaši práci. Nezapomínejte si během své práce na počítači dělat pravidelné přestávky a myslete také na vhodnou židli, která zabrání vzniku problémů se zády. Doplňujte tekutiny, místo větrejte a dostatečně jej osvětlete. Odborníci také doporučují pořídit si na stůl nebo na zeď u něj něco inspirativního. Může to být umělecké dílo, zajímavý objekt, květina i akvárium s rybami a rostlinami.