Hračky pro nejmenší děti podle věku - chytrý přehled

Čekáte miminko? Potřebujete nějakou hračku vhodnou pro vašeho kojence nebo batole? Poradíme vám, které hračky jsou ty nejlepší! V našem přehledu si vyberete oblíbené hračky podle věku dítěte! Hračky jsou důležité pro tělesný i psychický vývoj dítěte, pro jejich myšlení i představivost. Zdokonalují si s nimi jemnou motoriku. Děti se s hračkami učí soustředit, rozvíjet fantazii a řešit problémy. Nepodceňujte jejich význam!

Kategorie 0 - 6 měsíců

Sevtík Pro nejmladší děti od narození vám nabízíme deky s hrazdičkou, kolotoče nad postýlku, chrastítka, gumové hračky, nebo plyšáky.

Zvláště v tomto období je důležité, aby hračky splňovaly veškeré normy a byly snadno omyvatelné, nebo vypratelné. Dodržujte věkové doporučení a vždy dbejte na bezpečnost.

Zaměřte se na hračky výrazných nebo kontrastních barev, z různých materiálů (plyšové, textilní, hladké, hebké, šustivé), vydávající zvuky (chrastící, hudební, pískací).

Po narození je miminko vnímavé spíše na zvuky, zrak se teprve zdokonaluje. Miminko údajně vidí hlavně pruhy kontrastních barev. Později děťátko určitě zaujmou velké oči plyšových zvířátek.

Vibrující chrastítko lev má pestré barvy, černobílá kombinace je naprosto úžasná, neboť je prokázáno, že právě na kontrastní barvy miminka začínají reagovat nejdříve. Lev má vibrující balonek.  Lvíčka můžete zavěsit nad postýlku, do kočárku nebo na hrazdičku.

Určitě oceníte Kolotoč nad postýlku s melodií Na závěsu jsou barevná zvířátka a figurky. Kolotoč stačí jen natáhnout. Pak se pomalu točí a vydává příjemnou melodii.

Tip maminky: „Kolotoč nám mnohokrát pomohl s uspáváním. Melodie naše miminko hezky ukolíbala ke spánku, používali jsme ho skoro celý první rok.“



Kategorie 6 - 12 měsíců

V tomto období si miminka začínají aktivně uchopovat hračky, plazí se, lezou po čtyřech, poprvé se postaví na nohy, až nakonec udělají první krůčky. Vybírejte dětem takové hračky, které budou rozvíjet jejich jemnou i hrubou motoriku. Dále si vyberte hračku, která bude vaše miminko podněcovat k pohybu a přinutí jej přemýšlet.

První knížka by měla být lehká a měkoučká. Polštářková knížka září barvami, každá strana má jinou s jednoduchým obrázkem. Je to skvělá volba!

Chodítko značky Chicco je vhodné pro děti od 9 měsíců. Dětem přinese nejen oporu při jejich prvních krůčcích, ale zároveň je pobaví přední panel. Barvy, tvary, zvuky- to vše bude vaše děti bavit. Chodítko je stabilní, hraje příjemné melodie, vřele doporučujeme!

Tip maminky: „Máme doma dvě batolata a tohle chodítko je skutečně dokázalo zabavit. Zaujalo je v jedné herničce a já jsem hned věděla, že ho koupím k Vánocům. Lítali s ním po celém bytě. Navíc je to hračka a chodítko v jednom!“

Stavebnice Geomag Baby je vhodná pro děti od 10 měsíců. Tato magnetická hračka zaujme svou jednoduchostí i barvami.

Prohlédněte si názorné video:



Další multifunkční hračkou je Telefonek na kolečkách. Jezdí, hraje a vydává různé zvuky. Značka Chicco je zárukou kvality.


Kategorie pro děti 1 - 1,5 roku

Blíží se první rok vašeho miminka a vy mu určitě chcete dopřát něco speciálního! Z kojence se stává batole. Začíná chodit. Je to pro něj velký skok ve vývoji- najednou se objeví nová perspektiva.
 
Určitě byste měli pořídit nějaké kostky, stavebnici, potřeby na písek. Prohlédněte si také různé „vkládačky“, auta, panenky a jiné hračky.
 
Batolatům nabízíme například stavebnici Daisy box chiodonni. Obsahuje kostky různých tvarů a barev, které děti nasazují na sebe.
 
Malým chlapečkům se zalíbí Auto pro první přátele. Je to dokonale propracované autíčko pro nejmenší, získalo řadu ocenění po celém světě. Děti si s ním mohou jezdit, ale také třeba zatroubit. Autíčko nastartuje, samo jede, svítí mu světla. Součástí je funkční panáček.

Podívejte se na video:

 

Pro děti od jednoho roku je vhodné také tahací Auto vkládačka. Auto lze táhnout za provázek, barevné kostky se vkládají do otvorů. Krásná hračka, nemyslíte?
 
Duhové kubusy se dají vkládat do sebe, nebo z nich stavět komín. Využijete je i při hrách ve vaně, ale třeba i na písku. Hračka získala mezinárodní ocenění.



Kategorie pro děti 1,5 - 2 roky

Dítě v tomto věku stále zdokonaluje motorické schopnosti, mluvení, myšlení. Rádo staví, hraje si s míčkem, jezdí na odrážedle. Své děťátko znáte dokonale, jedině vy víte, která hračka ho bude bavit. Třeba vás inspirujeme našimi tipy…

Svým dětem uděláte radost stavebnicí LEGO Duplo! Skvělá volba, kvalitní a prověřená generacemi dětí. Neuděláte s ní chybu! V naší nabídce najdete novinku LEGO Duplo Mickey a přátelé s rozkošnými postavičkami Walta Disneye.

Další možností, co svým dětem pro rozvoj pořídit, jsou různé dřevěné hračky, kostky a jiné stavebnice. Výbornou variantou je například Trio- nasazovací panáčci- tahle edukační hračka je skvělá pro učení tvarů, barev, nebo rozvoj jemné motoriky.

Všechny děti milují krtečka! Co takhle Krtkův dřevěný vlak s barevnými domečky? Obsahuje postavičku krtka, žabku a k tomu spoustu barevných kostek, které se nasazují na vagónky.



Kategorie od 2 let

Já, já, já! Dva roky- máte se na co těšit. Děťátko bude zkoušet vaši trpělivost, stává se z něj osobnost a dává to dost jasně najevo. Zajímá se o stavění, barvy, tvary, zvířátka i dopravní prostředky. Všechno chce znát, je jako houba. Někdy ani nechápete, jak rychle se to dítě dokáže učit!

Čtěte svým dětem pohádky pro nejmenší, popřípadě jim je můžete pustit třeba na CD. Velmi oblíbení jsou u malých dětí Včelí medvídci nebo Krtek a jeho dobrodružství. Pravidelným čtením rozšíříte slovní zásobu svých dětí.

Vsaďte na kvalitní stavebnice LEGO Duplo, nebo různé magnetické stavebnice.

Pro kluky nabízíme například LEGO Duplo Ripslingerův letecký závod. Sada obsahuje letadélka a barevné kostičky. Závody ve vzduchu mohou začít! Holčičkám se zalíbí LEGO Duplo Pohádka o Šípkové Růžence. Krásné figurky princezny a víly, malý zámeček. Stavebnice je jako stvořená pro nejmenší stavitelky.

Skvěle se hodí dřevěné kostky. Stavebnice kostky v kyblíku je pro batolata jako stvořená. Víko má otvory, kterými lze kostičky prostrkovat. Praktický kyblík obsahuje 60 dílů.

Tip maminky: Možná už víte, že kostek není nikdy dost. Máme už tři sady a stavíme komíny, tunely, garáže, domy i mosty.

Malým uličníkům (a možná i jejich tatínkům) udělá radost první terénní auto na dálkové ovládání. Krásný design, opravdový volant- co víc by si malý klučina mohl přát! Vyberte si červené nebo žluté.
 
A nezapomeňte, že když kupujete hračku pro děti, chtějte znát její původ, materiál, z něhož je vyrobena a certifikáty ověřující bezpečnost. Kupujte pro svoje nejmenší kvalitu, ne kvantitu. U hraček to platí dvojnásob.