9× velikonoční dekorace

VelikonoceVelikonoce za dveřmi! My samozřejmě prožíváme Velikonoce také a podělíme se s vámi o nejlepší tipy. Nebude chybět ani velikonoční zajíček.

Víte, že Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem?

Jejich datum je pohyblivý, připadá vždy na neděli po prvním jarním úplňku. K Velikonocům neodmyslitelně patří zelená tráva, kočičky, březové větvičky, pomlázka, beránek a samozřejmě malovaná vejce.



Jak snadno ozdobit vajíčka?

Nechte se inspirovat našimi výtvory- všechna vajíčka jsou dělaná společně s dětmi.
Využijte barvy OVO- jsou syté a mají krásné odstíny, které můžete navzájem míchat. My jsme použili červenou a žlutou barvu. Barvy můžete kombinovat navzájem, pohrajte si.
Máte rádi něco speciálního? Využijte novinky mezi barvami na vejce a zkuste perleťové, stříbřité, nebo mramorové efekty.

Další z možností zdobení vajec je batika z přírodnin- natrhejte si hezké květy sedmikrásek a různé členité lístečky, efektní je třeba řebříček. Na uvařené vajíčko pečlivě přitiskněte kvítky a lístky. Rostlinky můžete vylisovat, aby krásně přilnuly k povrchu vajíčka.

Jakmile jste rostlinku umístili na správné místo, obmotejte vajíčko třeba starou punčochou, dříve jsme také používali fáč. Nezapomeňte pevně zavázat. Vejce barvěte asi 5 minut. Poté vyjměte a nechte vysušit. V jednoduchosti je krása…

velikonocni vajicka 5



Puntíkované vejce jsme vyrobili za pomoci silikonové hmoty Think doh. Vlastně to byl na začátku jen pokus, který nadchl hlavně nejmenší děti. Udělali jsme desítky maličkých kuliček a ty přilepili na vajíčka. Pak už zbývalo vejce obarvit. Jakmile jsme z vajec sundali silikon, byli jsme mile překvapeni.

Ještě jsme si zkusili spirálku, ale vymyslet si můžete téměř cokoli- třeba srdíčka, kytičky, nebo siluetu zajíčka.

velikonocni vajicka 4 vajicka
 


Na zdobení vajec můžeme zkusit i pěnovku moosgummi a barevné izolepy. Koupit si můžete buď celé obdélníky a z nich vystřihovat, nebo už vyřezané tvary. Na obrázku vidíte červeně nabarvené vajíčko, na které jsme přilepili drobné oválky.

Půlku druhého vajíčka jsme nechali bílou a na dělící linii jsme nalepili barevnou lepicí pásku. Možností je mnoho, tak popusťte uzdu svojí fantazii.

velikonocni vajicka 3 vajicka velikonoční



Kraslice zdobená perkem a tuší dělám už několik let. Je to velice efektní, tuš po uschnutí drží a barva se nerozpíjí. Nejradši používám červenou a modrou. Nádherně vypadají očka, vlnky, proužky, rovnoběžné linie těsně vedle sebe. Chce to dávku trpělivosti a jistou ruku. A pozor, abyste si své dílko při tvoření nerozmazali.


Ještě jste nezkusili ubrouskovou techniku? I vejce se dají takto nazdobit. Vyberte si u nás vhodné ubrousky- doporučujeme například s vlčími máky, kopretinami, nebo puntíky. Vystřihněte si z ubrousku motiv, který se vám líbí a jemně oddělte vrchní vrstvu. Vejce natřete lepidlem. Postačí Herkules, nebo si pořiďte celou sadu na découpage. Nalepte vystřižený kousek a jemně jej zahlaďte štětečkem. Vše nakonec nalakujte.

Nezapomeňte si zasít osení- ideálně týden před Velikonocemi. Kousek zelené přírody vám doma navodí tu správnou jarní atmosféru. Do travičky si naaranžujte pár kraslic. Skvěle se bude hodit i dřevěná slepička, kterou nabízíme v několika velikostech. Ovečka vyrobená ze dřeva a vlny je také moc krásná. Podívejte se na naše velikonoční dekorace a vyberte si tu svou, která se vám bude líbit.

Jaké by to byly Velikonoce bez beránka? Pokud už vám ty kupované nechutnají (a není se čemu divit, jestli jste si přečetli, z čeho je vyrábějí), zkuste si ho letos upéct v silikonové formě od nás. Silikon je velmi odolný materiál, krásně se myje a těsto se z formy snadno vyklepne.

My jsme se doma letos rozhodli, že si velikonoční nadílku uděláme sami. Zalíbila se mi forma s vajíčky a zajíčky. Upekla jsem piškotové těsto a zajíčky i vajíčka jsem polila čokoládou, ozdobila lentilkami.

Těsto na tuto formu stačí ze dvou malých vajec- bylo ho i tak moc. Nejprve jsem ušlehala sníh ze dvou bílků, do nich jsem přidala 80 gramů cukru. Nakonec jsem lehce vmíchala 2 žloutky a 50 gramů mouky. Těsto jsem vlila do formy vymazané olejem a vysypané moukou. Pekla jsem na 175 °C- pozor hlídat, aby se vám nepřipálila ouška!

Formu lze využít také na čokoládu nebo zmrzlinu. Už se těším, až si uděláme vlastní bonboniéru plněnou karamelem.

velikonocni vajicka2 



Symbolem českých Velikonoc je samozřejmě pomlázka. Původ pochází od slova pomlazení. Tradice pomlázky sahá až do středověku a je to pohanský zvyk. Aby byla žena po celý rok pružná a zdravá jako vrbový proutek, je nutné ji vyšlehat. Chcete si uplést pomlázku a nevíte, jak na to? Zde najdete podrobný video návod. Nebo si pomlázku kupte u nás, máme ji ve dvou velikostech.

Na velikonoční dekorace lze využít prakticky cokoli, někomu budou stačit barevné papíry a přírodní materiály, jiní dají přednost vyrobeným pomůckám- filcové kytičky si nalepíte na okno, na velikonoční přáníčko, nebo třeba na květináč. Nejdůležitější je, aby vás velikonoční tvoření bavilo. Přejeme vám krásné

Velikonoce a myslíme na vás!