Jak na enkaustiku

Řekla bych, že v enkaustice platí, že „méně je někdy více”. Já sama jsem navštívila kurzy enkaustiky asi tři, ale mít možnost vrátit čas, spokojím se asi jen s jedním, pokud vůbec. Proč? Lepší je nechat své hlavě, ruce a srdci milion a jedna možností, než si nějaké z nich odříznout tím, že se to „dělá takhle”.


Co potřebujeme?

Pro začátek stačí to, co najdeme doma:
  • žehlička - ideálně starší, a pokud novější, kterou chcete nadále používat, tak ne napařovací, ale obyčejnou bez dírek na ploše
  • toaletní papír či kuchyňské utěrky
  • voskovky, třeba od Koh-i-nooru, dobré, když je mezi nimi bílá – dělá pěkné efekty)
  • křídový papír - to je ten, ze kterého jsou dělány kalendáře - takže ideálně starší nástěnný kalendář a jeho zadní strana
  • staré noviny, časopisy


Jak na to?

Na stůl dáme podložku z novin či časopisů, na to křídový papír - můžete začít s velikostí jako pohled, čtvrtina formátu A4. Z voskovek oloupeme papír, kdyby to nešlo, na chvíli je namočíme do nádoby s vodou. Zapneme žehličku na nejnižší stupeň - nylon, silon. A otočíme plochou vzhůru. Na tu pak přitiskneme voskovku, buď necháme na místě, nebo s ní pohybujeme po ploše - voskovka taje a zanechává na ploše vosk. Barev můžeme dát více najednou.

A pak žehličku otočíme, takže ji držíme tak, jako kdybychom chtěli žehlit prádlo, ale místo na prádlo ji bez otálení dáme na ten křídová papír.


Ale jak?

Žehličku můžeme buď obtisknout a po otisku zvednout, nebo uděláme tah. Ale pozor - nikdy netáhneme žehličkou sem tam, to by se barvy akorát tak promíchaly a většinou z toho vyjde něco jako hnědá. Po otisku či tahu žehličku obrátíme zpět plochou vzhůru a otřeme ji toaletním papírem či kuchyňskou utěrkou, abychom měli čistou plochu. A opět nanášíme vosk.


Závěrem

Doporučuji opravdu zkusit udělat si obrázek bez nějakého velkého přemýšlení a studování návodů, abyste si v hlavě nevytvořili vzorec „to jde, to nejde”. Žehlička nemusí najednou pokrýt celý obrázek, ale růžek, půlku, cokoliv.


Článek pro vás připravila paní Zuzana Taucová, která se zabývá enkaustikou již několik let.