Barvy, barvy, barvičky... aneb jak si hrát s nejmenšími dětmi

Hrát si s dětmi neznamená jen stavět kostky, spojovat lego, chovat panenky a parkovat auta. Ukážeme vám, jak si můžete hrát s dětmi jinak. A dokonce tak, aby to bavilo i vás, dospěláky!


Základní pravidla jiného hraní:

  1. Zapojte děti do celého procesu – do přípravy, do samotné akce, i do úklidu
  2. Stanovte jasné hranice, ale v jejich mezích nechte dětem volnost pro jejich vlastní fantazii. (Například – Kuchyňským náčiním malujeme jenom na papír a u stolu! Buďte důslední, ale na papíře je nechte dělat, co a jak se jim líbí. Pokud jste liberálnější, může pravidlo vypadat třeba takto: S barevnou rýží si můžete hrát na podlaze v kuchyni. Nedivte se ale, když rýže bude na podlaze opravdu všude! V klidu předejte dětem zodpovědnost za úklid. Děti rády vysávají a zametají. Vážně.
  3. Tvořte společně s dětmi, buďte jim příkladem, ale do ničeho se nenuťte – pokud máte nervy na pochodu už po příchodu ze školky, nechte celou akci na zítra.

Učíme se barvy

Věk: 1 - 3 roky

Co budeme potřebovat:

Na papír velikosti A4 nalepíme nebo zalaminujeme obdélníky barevných papírů, pro malé děti stačí 4 - 6 základních barev. A potom nabídneme dítěti předměty, které může na jednotlivé plochy přiřazovat – výborné je Duplo, nebo barevná autíčka, nádobíčko, případně velké navlékací korále, starší mohou na zalaminovanou plochu nalepovat barevné samolepky.

Obraz na památku


Obraz na památku

Věk: 1+ (pozor, pokud vaše děťátko strká prsty do pusy)

Co budeme potřebovat:

Na plátno spolu s dětmi vytvoříme izolepou obrys požadovaného obrázku – třeba autíčko, domeček, nebo první písmenko jména. Potom necháme děti pomalovat celé plátno libovolnými barvičkami. Tento obraz mohou namalovat i nejmenší děti. Dejte jim prstové barvy, a pokud se rády patlají, budou ve svém živlu. Děti, které se nerady ušpiní, mohou použít štětec, nebo třeba houbičku na nádobí, kterou jim namočíte do barvy. Hotové obrázky nechte zaschnout. Nakonec už jen odstraňte izolepu a obrázek je na světě!

Čáry máry fuk!


Barvičky nám zamrzly

Věk: 1+

Co budeme potřebovat:

Vytvořte dětem malé barevné ledíky na hraní. Když mrzne, je nejlepší hrát si s ledy venku jako s barevnými kostkami. Zkuste třeba barevnou ledovou věž, nebo pyramidu. Můžete do nich zamrazit provázek a pověsit si je na strom. Když nemrzne, dáváme ledíky dětem na hraní do umyvadla nebo rovnou do vany. Pokud máte barevné kelímky, můžete také ledy třídit podle barev.

Pokus pro starší: Vyrobte modré a červené ledy. Napusťe jednu misku ledovou vodou a druhou teplou. Dejte dětem za úkol do studené vody přemístit všechny modré ledy a do teplé ty červené… Co se stane? A proč? Povídejte si, zkoumejte, hledejte souvislosti.

Čáry máry fuk!


Čáry máry fuk!

Věk: 3+

Co budeme potřebovat:

Na dno talíře nebo tácku nalijeme trochu mléka, stačí vrstva asi 0,5 cm. Do formiček na led naředíme vodou několik výrazných barev a dětem dáme nejlépe kapátko, nebo starší mohou nalévat i lžičkou. Nejmenším chystám barvy do lahviček s kapátkem od nosních kapek. Vedle do malé mističky nachystáme trochu jaru. Barvy nakapejte do mléka, pro začátek stačí 1-2 kapky od každé barvy. Potom vezměte vatovou tyčinku, namočte ji do jaru a ponořte do talíře s mlékem. Povedlo se kouzlo? Tyčinku znovu namočte do jaru a opakujte.

Jak se tisknou obrázky do knížek


Jak se tisknou obrázky do knížek

Věk: 3+

Co budeme potřebovat:

  • polystyrenový tácek (třeba od krájených tvrdých sýrů)
  • čtvrtky
  • tužku
  • štětec
  • temperové barvy
  • váleček na těsto

Nechte děti do polystyrenového tácku tužkou vyrýt nebo vytlačit libovolný obrázek. Nebojte, jde to snadno. Zkontrolujte, jestli jsou rýhy dostatečně hluboké. Potom potřete celý tácek s obrázkem temperkou, můžete ji podle potřeby trošku naředit, ale lepší je barva hustší, aby příliš nezatekla do vytvořených spár. Tisk můžete do nekonečna opakovat, stačí tácek umýt nebo otřít ubrouskem, nebojte se, že byste něco pokazili. Natřený obrázek už jen překlopte na čistou čtvrtku a přitlačte. Můžete nechat děti tácek poválet válečkem, aby se dobře obtiskl – takhle zjednodušeně funguje opravdický tiskařský lis. A nakonec už jen tácek opatrně sundejte a obrázek je hotov. Tisk můžete opakovat s různými barvami, nebo podle libosti přidávat nebo ubírat barvu.


Vyrobím ti tričko

Věk: 1+

Co budeme potřebovat:

  • jednobarevné tričko na pomalování (nebo ubrus, látkovou tašku pro maminku…)
  • barvy na textil
  • podložku (stačí staré noviny)
  • žehličku na zažehlení barev (postupujte podle návodu na barvách)

Řiďte se vlastní intuicí a věkem dítěte. Pokud máte ročního prcka, nečekejte kresbu století. Zvolte barvy, se kterými se vám bude dobře pracovat. Existují barvy, které se nanášejí štětcem, barvy v tubách (ideální pro nejmenší) i textilní barvy jako fixky - vhodné pro starší děti. Předem s dětmi vyberte, na co budete malovat – dárek pro babičku, tátu, nebo tričko do školky? Potom připravte prostředí – nejlépe se velké věci malují na zemi, ale myslete na to, že textilní barvy nedostanete dolů ani z koberce, ani z tepláčků… Vložte noviny, nebo podložku do trička, abyste oddělili vrstvy látky, jinak se vám barva propije až na záda. A můžete začít malovat. Strategie je na vás a vašich dětech – můžete jim nechat volnou ruku, nebo se domluvit na konkrétním obrázku. Přidržujte dětem látku napnutou, je těžké malovat poprvé na něco měkkého, co se vám neustále pod rukou krčí. Nakonec obrázek zažehlete přes pečicí papír nebo postupujte podle návodu na barvách.


Tak co, líbily se vám návody? Jsou skvělé - připravila je totiž odbornice na děti Míša Záleská, která připravuje Facebookové stránky Hrajeme si s dětmi jinak.