5 tipů na zdobení velikonočních vajíček, které zvládnou i děti

predcevzeti Blíží se Velikonoce, tak jsme pro vás připravili pár jednoduchých návodů, jak si doma vyrobit velikonoční vejce. A nebudete potřebovat nic neobvyklého, většina nápadů je navíc vhodná i pro děti.




Ubrousková technika

predcevzeti

Velmi oblíbený a velmi efektivní je způsob, kdy využijete barevné ubrousky. Budete potřebovat lepidlo, štětec, vejce a ubrousky - my jsme využili s květinami, ale krásně budou vypadat i zvířata nebo další jednoduché velikonoční motivy. Z ubrousku použijte jen tu barevnou vrchní vrstvu, lepidlo si lehce nařeďte vodou a naneste štětcem na kraslici. Potom si vezměte barevný motiv, přilepte jej a opatrně přetřete lepidlem. Skvělé je, že můžete celé vajíčko obalit ve větším kousku ubrousku, nebo si nastříhat jednotlivé motivy. Zvládnou i malé děti. :-)

 



Vyškrabávané vajíčko

Budete potřebovat vyfouklé vajíčko, tuš a jehlu nebo pomůcku na suchou jehlu. Natřete celé vajíčko tuší nebo temperovou barvou - tmavě modrou, červenou - ty vypadají nejlépe. Nechte důkladně zaschout a potom vyškrabávejte. Opět se fantazii meze nekladou, krásně vypadají rostlinné ornamenty, lístky, květy a podobně.
 



Vajíčko s nalepenými barevnými motivy

predcevzeti

Tahle technika je výborná i pro nejmenší děti. Budou si trénovat jemnou motoriku. Použijte vyfouklou kraslici, barevné papíry, nůžky a různé vytlačovačky – ve tvaru srdíček, koleček, kytek a podobně. Postačí i jednoduchá děrovačka na dokumenty. Dětem připravte puntíky, lepidlo nanesou štětcem na vejce.

 



Puntíkování temperami

Připravte si obyčejné špejle do uší, k tomu tempery, případně i prstové nebo akrylové barvy - přizpůsobte věku dítěte. Pro dvouleté děti vezměte spíš prstové barvy, starší děti mohou používat ty akrylové. Tady bych upozornila, že akrylové barvy se po zaschnutí neznehodnotí vodou, což v případě prstových barev nebo temper neplatí. Ale pokud budete chtít dílo svého dítka zachovat, zafixujte lakem.

 


Vajíčko zdobené lihovými fixami

Nebo použijte tuš. Obojí je možné. V tomhle případě jsou nejlepší bílé kraslice, na kterých černá ideálně vynikne. Můžete zdobit jednoduchými vlnkami, proužky, kolečky nebo spirálami. Nádherně vypadají i realistické kresby s jarními mláďaty nebo květinami.