3 tipy na aktivity s barevným pískem


Znáte barevný písek? Máme ho k dispozici v sekci výtvarných potřeb nebo si ho můžete snadno vyrobit doma za pomoci temperových barev.
 

 

Jak si vyrobit barevný písek?

predcevzeti
Pořiďte si co nejjemnější písek, pak vezměte tempery, akrylové barvy nebo tekuté vodové barvy a vmíchejte je do písku. V případě potřeby můžete lehce naředit vodou. Písek dokonale rozmíchejte, dbejte na to, aby bylo barvou pokryto každé zrníčko. Barvy použijte dostatek, počítejte přibližně s množstvím 10 ml na 0,5 kila písku. Experimentujte s různými barvami, mixujte je dohromady, ať máte více odstínů.

Potom písek usušte v troubě na teplotu kolem 160 °C. Jakmile písek vyndáte, nechte vychladnout a přesejte přes jemné síto. Je to docela práce, na pomoc si vezměte děti.

Takhle postupujte s každou barvou zvlášť. I samotné barvení můžete využít pro zabavení dětí, ať míchají, obarvují a přesýpají. Ale pokud se chcete pustit rovnou do experimentů, kupte si už hotový barevný písek, jak jsme psali na začátku.



Co s barevným pískem dělat?

predcevzeti
1. Nechte děti, aby jej sami přesýpali, prohrabávali rukama. Vyrobte kornoutek z papíru a ať jím nechají prosýpat písek na čistý papír - mohou takto kreslit nebo obkreslovat číslice, písmena, jednoduché tvary.

2. Zkuste dětem něco schovat do písku - klidně něco drobného, nějaké figurky a zavažte jim oči, ať potom hmatem hádají, co vytáhly.

3. Dětem se hodně líbila také, když jsem jim připravila papír, na který jsem nalepila kousky nastříhané oboustranné lepicí pásky. Čtverečky a trojúhelníky jsou přilepené, ale zvrchu ještě zakryté. Děti jim postupně odkrývají lepivou vrstvu a nasypají na ně jemný písek, který se zachytí. Některé mohou vybarvit modře, jiné žlutě nebo červeně.

4. Další možností je vytvořit si lepivou vrstvu pomocí lepidla. Nejprve dětem předkreslete jednoduchý obrázek, který děti postupně budou pískem vybarvovat. Můžete také použít vytištěný obrázek z vaší tiskárny, jejich oblíbenou postavu z pohádky, dopravní prostředek nebo zvíře.

5. Barevným pískem můžete ozvláštnit originální přáníčko, zabalený dárek nebo třeba stojan na tužky. V tomto případě doporučuji ještě přelakovat bezbarvým lakem.




Tak co? Zkusíte to? Opravdu se nemusíte bát, písek nebarví, snadno jej po tvoření vysajete nebo zametete.