Výtvarné hry s nejmenšími dětmi – již od 2 let

Maminky kolem se mě často ptají, zda jsou některé výtvarné potřeby vhodné již pro děti od dvou, tří let. Mnohé z nich mají strach a chtějí pro svoje batolata to nejlepší.

Proto jsem pro vás vybrala pár výtvarných potřeb, které jsou určené již pro děti od 2 let. Přesto však během tvoření zůstaňte se svými dětmi a dávejte na ně pozor. Nečekejte však od prvních pokusů nějaké světoborné výsledky, budou se s barvami a výtvarnými pomůckami teprve seznamovat.

Ke hře je přizvěte na místo, které je nebude vyrušovat. Ideální je prázdný stůl nebo místo na podlaze bez hraček v blízkosti. Malé děti obvykle ani dlouho aktivitu nevydrží, někdy je to baví jen pár minut. Zkoušejte, hrajte si a užívejte si společné chvíle :-)

Voskovky

voskovkyDrobné ručičky ještě neumí uchopit, zkuste trojúhelníkové voskovky značky JOVI. Jsou ergonomicky tvarované, akorát velké a nezamažou ruce. Na papíře zanechávají výraznou, barevnou stopu a dětem se líbí jejich medvídkový motiv.

Děti nechte kreslit na papír, obkreslete jejich nebo svou ruku nebo jim pod papír dejte něco se strukturovaným povrchem, třeba hrubší látku, síťovinu, aby vznikla frotáž.

Podávejte jim voskovky, ptejte se na jejich barvy, najděte předměty se stejnou barvou a porovnávejte je společně. Přes voskovky děti mohou malovat vodovými barvami. Poznají tak, že voskovky odpuzují vodu a barva se udrží jen na čistém papíře.





Prstové barvy

prstove barvyPráce s prstovými barvami je pro děti úžasným zážitkem. Baví je, když se v ní mohou matlat rukama, míchat barvy navzájem a zkoušet nové věci. I tady jsem zvolila prstové barvy značky JOVI. A čím malovat? Samozřejmě rukama – dětem však dejte do ruky třeba i houbičku, kousek látky, kousek dřívka, molitanová tiskátka a podobně. Fantazii se meze nekladou, jen vždy dbejte na bezpečnost svého dítěte.

Inspirovat se můžete zvířátky tvořenými rukama a nohama nebo dětem vystřihněte jednoduchý tvar – třeba zvíře, které si samo vybarví. Třeba u nás na Pinterestu najdete mnoho obrázků.






Modelování

modelinaI modelína Blandiver je určená pro malé ručičky, je totiž měkká a snadno tvarovatelná. V praktických kelímcích navíc nevysychá a má zářivé barvy.

Co se s ní dá dělat? Na papír dětem předkreslete jednoduchý tvar – klidně jen kruh, čtverec a oni jej buď obtahují, nebo vybarvují modelínou. Další možností je vyválet placku a použít vykrajovátka. Menším dětem placku vyválíte.

Většina dětí ráda používá různé nástroje, vyzkoušejte špejli, nástroje na tvarování nebo lis, který vytlačí z modelíny různé tvary.

Speciální hmota JOVI PatMaché obsahuje papírovou drť, opět je velmi měkká a tvrdne na vzduchu. Do hmoty snadno vtlačíte otisk ručičky nebo nožičky svého dítěte. Na hraní je určená dětem od 3 let.