I čtvrtý díl Milénia přečtete jedním dechem

 

divka v pavouci siti Jako asi každý milovník a obdivovatel všech tří dílů MILÉNIA Stiega Larssona jsem k napsanému pokračování nazvaného Dívka v pavoučí síti přistupovala velmi nedůvěřivě a skepticky. Knihu napsal spisovatel David Lagercrantz.

 

Kdo by si snad mohl troufnout uchopit všechny přitažlivé postavy z Milénia a vystavět na nich příběh stejně napínavý a poutavý jako Stieg Larsson? Kdo může vymyslet složitější a přinejmenším stejně zajímavou zápletku? A i když se bude hodně snažit, jak se vyrovná literárnímu umu zemřelého spisovatele, který se bohužel nedožil ani vydání první části Milénia – Muži, kteří nenávidí ženy? A co překlad do češtiny, ujme se ho tatáž osoba?


U svých oblíbených autorů se často zdráhám koupit knihu, pokud zjistím, že ji přeložil někdo jiný než obvykle, například překlady Francise a Murakamiho.


Zvědavost ale velmi brzy zvítězila nad pochybnostmi - pustila jsem se do čtení, radši bez velkých očekávání, abych se preventivně bránila následnému zklamání.


Už po přečtení prvních stran jsem byla naprosto vtažena do děje a přiznám se, že kdybych nevěděla, kdo knihu napsal, skoro bych nepoznala rozdíl mezi oběma spisovateli - určitě je to i zásluha stejného překladatele.

Nemohu vypisovat ani příběh, ani zápletku, abych vám neprozradila to nejpodstatnější. Setkáte se znovu s redakcí Milénia, s Mikaelem Blomkvistem, s jeho zástupkyní a přítelkyní Erikou. Lisbeth Salanderová se neobjeví na začátku knihy, ale o to víc se nemůžete dočkat, až vyjde na scénu. Ona s jejím geniálním mozkem a naprosto odlišným způsobem života, než na jaký jsme zvyklí. Kdo nečetl první tři Milénia, nemusí se bát, že by nepochopil souvislosti, autor vždy spolehlivě čtenáře navede.


Všechny váhavce tímto ujišťuji: nemusíte se obávat zklamání, do knihy se pusťte. Čeká vás  několik set stran plných napětí a dokonale vymyšleného příběhu. Rozhodně stojí za to, aby postavy z předešlých dílů Milénia i nadále žily a byly o nich psány krimi romány.


Milénium 04 nenecháte doma na nočním stolku, budete ho nosit s sebou a číst cestou do práce a zpět, i přes jeho tíhu, protože se od něj nedokážete odtrhnout. Budete litovat, až kniha skončí a toužebně očekávat další pokračování. Jaké asi bude?