Jak se připravit k přijímačkám na vysokou školu a uspět při nich

talířMožná máte před sebou přijímačky na vysokou a rádi byste je zvládli. Připravili jsme pro vás přehled toho, co byste měli dělat nejen před nimi, ale také při nich. Kde hledat informace? Na co nezapomenout? Jak se co nejlépe soustředit?


Zjistěte si informace

Jakmile si ujasníte, který obor chcete studovat, začněte si shromažďovat informace. Najdete je na různých fórech, zajděte si na den otevřených dveří, komunikujte se studenty i pracovníky dané školy. Jaké byly testy v minulých letech? Kupte si skripta s otázkami a přehledem učiva. Doporučujeme také vědět, kolik se na obor hlásí studentů a kolik jich bude daný rok přijato. Okamžitě zjistíte svoje šance i kolik úsilí vás bude stát příprava. Abyste se dostali na právnická, ekonomická a mediální studia, budete potřebovat percentil 90, to znamená být lepší, než 90 % ostatních uchazečů. Méně žádané obory mívají percentil pro úspěšné přijetí kolem 60.


Stanovte si plán

Učivo si pečlivě rozvrhněte. Rozdělte si vše na menší cíle a držte se jich, jedině tak se skutečně efektivně připravíte. Za svou píli a disciplinovanost se vždy odměňte něčím, co vás potěší. :-)


Střídejte učení s jinou aktivitou

„Během učení je třeba hodně spát, protože během spánku se nám informace ukládají do paměti“, říká psycholožka Jitka Nesnídalová. „Také aktivně sportujte a relaxujte. Dovolte svému tělu, aby se před spánkem uvolnilo, účinně tak odbouráte stres spojený s přijímacím řízením.“


Zamiřte přesně na svůj cíl a usilovně na něj myslete

Opravdu chcete vybranou školu studovat? Přemýšlejte o své budoucnosti, čeho chcete dosáhnout a co od života chcete. Pokud je daný obor skutečně tím pravým, je vaší vášní, opět máte ke svému snu blíž.

„Z hlediska psychiky pomáhá vědět, proč by měli na školu vybrat zrovna vás, každý den každý den si psát seznam toho, proč vy jste ten nejvhodnější student dané školy. Díky takovému cvičení se člověk více ukotvuje v tom, proč danou záležitost chce a vysílá tak do světa, že je na to připraven a jak se říká - štěstí přeje připraveným!“, doplňuje psycholožka Jitka Nesnídalová.


Národní srovnávací zkoušky a testy studijních předpokladů

Na velké množství škol jsou dnes studenti přijímáni podle výsledků z národní srovnávací zkoušky, mohou skládat test z obecných studijních předpokladů, jazyků, matematiky, základů společenských věd, biologie a chemie. Některé brněnské fakulty mají vlastní testy studijních předpokladů s lehce odlišnou strukturou.

Mnozí tvrdí, že se testy studijních předpokladů nedají moc naučit, ale opak je pravdou. Otázky z minulých let se často velmi podobají. Pokud si projdete několik (klidně i desítek) testů, mnohonásobně zvýšíte svoje šance. Testy si pořiďte v tištěné podobě, výborná je například kniha Testy obecných studijních předpokladů a základy logiky. Najdete v ní otázky z oblasti verbálního a kritického myšlení, numerického a kvantitativního myšlení, prostorového a symbolického myšlení, analytického myšlení a úsudků, včetně vysvětlení výrokové, predikátové a normativní logiky. Na logiku nezapomeňte, základy vám v testech rozhodně pomohou. Některé testy se dají zkusit online a kdo má čas, může se přihlásit do přípravného kurzu.

Poproste svého kamaráda, o kterém víte, že má logické myšlení, aby s vámi vypracoval jeden test. Nechte ho přemýšlet nahlas a osvojte si jeho postupy. Budou se možná lišit od těch vašich, ale vy získáte jiný pohled na řešení.

Opakování testů z předešlých let vám pomůže i při samotných zkouškách proti nervozitě. Budete si více jistí, protože test neuvidíte poprvé.

Studentka právnické fakulty v Brně nám prozradila svůj tip: „Hlásila jsem se na práva v Praze a Brně, procvičovala jsem testy intenzivně asi dva měsíce před zkouškami a rozhodně to bylo na mém výsledku znát. Osvojila jsem si typy otázek, určitě jsem díky tomu vypracovala více správných odpovědí a byla jsem rychlejší.“


Odborné zkoušky a jazyky

Některé fakulty mají specifické požadavky na vaše znalosti. Na lékařskou fakultu musíte mít podrobný přehled o chemii, biologii a fyzice. I zde je dobré znát otázky z minulých let. Skripta Chcete se dostat na lékařskou fakultu obsahují shrnutí celého učiva a 220 testových otázek z předešlých ročníků.


Den před zkouškou

Jděte na procházku, lehce se najezte – ideální je strava bohatá na bílkoviny, také ovoce, zelenina a správný pitný režim. V noci se dobře se vyspěte. Učení už moc nedohoníte, možná se na něj ještě podíváte, ale pak honem do postele, ať jste ráno čilí a můžete se soustředit.


Jak se chovat během testu

Je to těžké, ale zapomeňte na nervozitu. Jděte si za svým cílem a pekelně se soustřeďte. V den přijímacího řízení přichází největší tréma, stres a v tomto případě pomáhá hluboké dýchání a neztrácet víru v sebe sama tím, že se během testu nebudete kritizovat, když něco nevíte, ale naopak se oceníte, že jdete za svým přáním. Nemyslete na to, že test neuděláte, když se vám v tu chvíli bude zdát těžký – stejně se možná budou cítit i ostatní uchazeči.

Důkladně si čtěte zadánívelmi často se stává, že přehlédnete jedno slovíčko a hned je jedna otázka chybná. Jakmile si s nějakou otázkou nebudete vědět rady, klidně ji přeskočte, třeba na ní bude čas později. Pokud se v testu odečítají body za špatnou odpověď, pak zaškrtávejte odpovědi, u kterých si jste jistí správností, můžete k tomu přidat také otázky, u kterých tipujete ze dvou alternativ. Strategii si ujasněte už předem - musíte být lepší, než ostatní. Začněte lehčími otázkami a klidně přeskakujte z jednoho oddílu na druhý, abyste aktivovali mozek. Určitě vám pomůže, když budete vědět, která část testu je vaší silnou stránkou – tou začněte, abyste nabrali jisté body.


Nechtějte to za každou cenu stihnout

Testy jsou koncipované tak, abyste je spíše nestihli. Raději jeďte pomaleji, než abyste podlehli zbrklosti. Určitě je dobré mít hodinky a čas si chvílemi hlídat. „Pamatuji si na své přijímačky, kdy moje sousedka měla hotovo už deset minut před koncem. Já jsem testy nestihla, chybělo mi několik odpovědí. Doma jsem pak ještě zjistila, že jsem udělala i dost chyb. Nakonec mě překvapil percentil 94.“, vzpomíná studentka brněnské právnické fakulty. Rozhodně tedy neplatí, abyste zaškrtli, co se dá.


Ústní pohovor

Písemnou část jste zvládli a čeká vás ústní pohovor? Nepodceňujte jej, ale ani nepřeceňujte. Pohodlně a vhodně se oblékněte, na papír si vytiskněte nástin přípravy a ovládněte svou nervozitu. Musíte působit přirozeně a vyrovnaně, budou totiž hodnotit také váš projev.

Směle se pusťte do příprav. Doufáme, že vám článek pomohl a přejeme hodně štěstí :-)