13 tipů na podzimní tvoření

Podzim se blíží, tak jsme pro vás připravili 13 skvělých nápadů, které využijete, jak v mateřských a základních školách, tak i doma. Vše jsme pro vás přehledně srovnali podle věku dítěte a použitého materiálu. Inspirujte se i tvořte.


Pro děti v mateřských školách

 

Razítka z pěnové hmoty

podzim tipy

pěnovky moosgummi si vyrobte vlastní razítka. Pokud ještě děti nezvládnou vystřihnout tvary lístků, kupte si tvary listů z pěnovky. Ty potom lepte na větší víčka od PET lahví. Razítka si můžete schovat na další sezónu. Můžete je využít na výrobu vlastních dárkových papírů, přání, originálních triček.

Stříkání barvy kolem listů

podzim tipy

Na stříkání barvy použijte buď staré kartáčky na zuby, nebo se hodí i foukací fixy. Na papír děti přichytí velký členitý javorový nebo dubový list a nastříkají barvu kolem. Obměnou může být i nanášení barvy válečkem nebo kresba pastelkami okolo listů. 

Puntíkování tyčinkami do uší

podzim tipy

Stačí obkreslit ruku a vznikne strom. Potom dětem dejte k dispozici barvy podzimu: tedy žlutou, oranžovou, červenou, hnědou a třeba i zelenou. Děti budou tečkami tvořit listy na strom. Ideální jsou prstové barvy.

Zvířátka z přírodnin

podzim tipy

 

 

podzim tipy

Sežeňte si na procházce kaštany, žaludy, šípky, listy a různé další plody a přírodní materiály. Potom společně s dětmi zkoušejte vytvořit všelijaká zvířata i pohádkové postavy. Oči domalujte fixou.

Pelíšek na přezimování zvířat

podzim tipy

Vysvětlete dětem, co se děje se zvířátky během zimy a jak ji přečkají. Některá spí v norách, jiná mají úkryty pod vrstvou listů. Zkuste s nimi vytvořit listový pelíšek třeba pro ježka. Použili jsme prstové barvy, na listy jsme je nanášeli válečkem.

Nabarvené papírové listy s pěnou na holení

podzim tipy

Hodně oblíbená aktivita. Dětem se líbí, jak pěna na holení nabude na objemu, mají rády její lehkost a konzistenci. Připravte větší nádobu, hodí se třeba plech na pečení. Do ní nastříkejte pěnu na holení, děti ji mohou rozmazat po celé ploše. Povrch pak potřete různými barvami, například lehce zředěnými akrylovými barvami s vodou. Papírové listy pak děti namáčejí a užívají si úžasného duhového efektu.

Pro děti v základních školách

Papírová 3D dýně

podzim tipy

Připravte dětem barevné papíry. Z nich si nastříhají proužky. Na konce proužků musí udělat díru děrovačkou. Všechny proužky navlékněte na provázek nebo stuhu. Konec zafixujte uzlem nebo provázkem. Stáhněte, aby byly proužky ohnuté. Nakonec se proužky rozprostřou, až vznikne dýně.

Listy voskovkami a vodovými barvami

podzim tipy

I tahle technika je velmi oblíbená, děti při ní pochopí, že voskovky odpuzují vodu. Když použijete světlé voskovky a tmavou barvu nebo naopak, ještě více se tím zdůrazní tento efekt.

Modelovací hmota

podzim tipy

Na ozdoby ve tvaru listů jsme použili JOVI modelovací hmotu, která schne na vzduchu. Jde velmi dobře tvarovat i vyvalovat. My jsme vykrajovátkem tvořili žaludy a javorové listy. Hmota zaschne během 24 hodin. Potom ji můžete dobarvit akrylovými barvami. Opět jsme využili techniku tečkování. Na zadní část můžete nalepit magnetku a listy dát jako ozdobu na ledničku, digestoř nebo školní tabuli.

Podložky na stůl

podzim tipy

Pěnovka moosgummi je úžasný materiál. Snadno si z ní vyrobíte třeba podložky na stůl ve tvaru listů. My jsme se inspirovali tvarem listu třešně, krásně vypadají také listy dubu, javoru nebo lípy. 

podzim tipy

Na svícen jsme použili modelovací hmotu, která tvrdne na vzduchu a nemusí se vypalovat. Děti vyválí placku, obtisknou list a vyříznou jej. Potom list položí do misky, my jsme použili skleničku, aby se vytvaroval. Jakmile zaschne, může se zdobit třeba akrylovými barvami.

podzim tipy

Krásný efekt mají také obtisknuté lístky na porcelánu. Použili jsme jahodník a speciální barvy, které se vypalují v troubě. Po vypálení se talíře i hrnky mohou normálně používat a mohou se mýt i v myčce.

Tvořte s dětmi i bez dětí. Spoustu další inspirace najdete na našem Pinterestu nebo Facebooku. Budeme rádi, když nám pošlete své vlastní nápady. Určitě je zveřejníme i pro ostatní.

Přejeme krásný podzim.