Hledáte zajímavé čtení pro děti? Přinášíme vám 10 skvělých tipů!

V poslední době vychází stále více knih pro děti a mládež. Najdeme mezi nimi mnoho pěkných knih, ale jak poznat kvalitní knihu? V našem výběru najdete prověřené knihy, které doporučují knihovníci, pedagogové a také samy děti.

1. Pes nám spadla

pes nám spadlaPes nám spadla - neboli bláznivé básničky od Miloše Kratochvíla. Jsou vtipné, jsou inteligentní, hravé, jedinečné, zaujmou všechny děti. Jedná se o výběr 80 básní, které jsou rozdělené do čtyř kategorií- Zvířecí, Školní, Ze života, A něco navíc.

Miloš Kratochvíl píše výborně, je to prověřený autor, dokonale ovládá český jazyk, některé básně jsou součástí školních čítanek. V 70. letech vydával básně do časopisů Sluníčko a Mateřídouška, až v roce 2000 vyšla jeho první sbírka básní pro děti pod názvem Hodina smíchu. Ihned poté následovaly sbírky Potkal kočkodán kočkonora, Zapište si za uši, Deset malých Bohoušků a Létací koště.

Pokud tedy chcete pro své děti kvalitní poezii, sáhněte po básních od Miloše Kratochvíla. Určitě si ji rádi přečtete s nimi.


2. Naše máma je bosorka

naše máma je bosorka Dalším tipem je krásná kniha od Gabriely Futové. Naše máma je bosorka vypráví o malém chlapci Dominikovi, kterému všichni říkají Nik. Nik je obyčejný kluk, který bydlí s maminkou, tatínkem a sestřičkou. Zrovna má prázdniny a najednou se něco stane- zjistí, že jejich maminka je bosorka. Čarodějnice! Prožijte s Dominikem 17 prázdninových dobrodružství.

Gabriela Futová je slovenská spisovatelka, pro děti se rozhodla psát v době, když si založila vlastní rodinu. Vydala již několik knih, které nasbíraly řadu ocenění- nejen od odborníků, ale i od samotných čtenářů. Jsme si jistí, že příběh o Dominikovi se bude líbit i vašim dětem.


3. Lichožrouti

lichožroutiLichožrouti navždy vás opět přenesou do života tvorů, kteří lidem kradou ponožky- tedy vždy jen jednu z páru. Děj se vrací zpátky do Prahy, kde prožijí závěrečné dobrodružství.

Na co se v tomto díle můžete těšit? Kromě známých postav se seznámíte s další lichožroutkou Tonkou, která bydlí u policejního vyšetřovatele Varase. Čeká vás detektivní zápletka! Autorem všech tří lichožroutských vyprávění je Pavel Šrut. Úchvatné a unikátní ilustrace k nim nakreslila Galina Miklínová. Příběhy o lichožroutech získaly titul Kniha desetiletí a cenu Magnesia litera. Vyberte si u nás knihy, CD a hry o Lichožroutech.


4. České dějiny očima psa

české dějiny očima psa Jestli chcete svým dětem přiblížit historii zábavnou formou, pořiďte jim České dějiny očima psa. Tahle zajímavá kniha vám představí nejdůležitější události českých dějin. Ale nebude to žádné nudné čtení- vypravěčem je totiž pes.
Pes žil vedle člověka odjakživa, prožíval s ním všechny radosti i strasti. Díky čtyřnohému příteli se tak přenesete českou historií od praotce Čecha, přes Přemyslovce, Lucemburky, až k Janu Husovi. Pes někdy do dějin zasahuje, jindy pouze pozoruje a doplňuje svým komentářem.

Autorkou knihy je spisovatelka Martina Drijverová. Nejraději píše právě pro děti. Pokud vás zaujmou České dějiny očima psa, pořiďte si také druhý díl.


5. Deník malého poseroutky

deník malého poseroutky Světový bestseller Deník malého poseroutky přinese vašim dětem spoustu zábavy a bude se jim dobře číst díky velkým písmenům. Autorem knihy je Jeff Kinney- úspěšný spisovatel a vývojář her.

Greg je jedenáctiletý kluk, který začal chodit na víceleté gymnázium. Najednou se ocitá ve světě plném starších kluků, kde on je ten poseroutka. Do deníků si Greg píše všechny svoje poznámky, postřehy a nápady- a ty jsou skutečně vtipné a trefné. Text je doplněn ilustrativními obrázky.

A o čem Gregův deník je? O jeho šíleném spolužákovi Rowleym, o otravném starším bratrovi, o jeho školním boji se spolužáky. Zkrátka o problémech obyčejného puberťáka!

Prohlédněte celou nabídku Deníků malého poseroutky- jsou to naše nejprodávanější knihy. Jistě s nimi uděláte svým dětem radost!


6. Babička drsňačka

babička drsnačka Vtipná a originální knížka pro malé i velké děti- to je Babička drsňačka od britského spisovatele Davida Walliamse, kterého kritici často přirovnávají k Roaldu Dahlovi (autor příběhu Karlík a továrna na čokoládu).

Děj vypráví o malém Benovi, který je celý bez sebe, že zas musí ke svojí babičce…, která děsně smrdí kapustou a je s ní totální nuda. Ale všechno dopadne jinak- Ben totiž zjistí, že jeho babička je proslulá zlodějka šperků.

Celá kniha je zajímavá, čtivá a určitě si ji děti oblíbí. Doporučujeme jako dárek!
 

7. Strašidlo Sušinka

strašidlo Sušinka Astrid Lindgrenovu a její Děti z Bullerbynu snad četl ve škole každý. Nyní vám přinášíme novou knihu Strašidlo Sušinka.

Sušinka byl obyčejný chlapec. Jednou se ho napadne, že by mohl pořádně vyděsit varhaníka. Jenže se stane něco nečekaného! Chcete to vědět? Přečtěte si tuhle maličko strašidelnou knihu! Vřele ji doporučujeme jako první četbu pro nejmenší školáky.


8. Kosprd a telecí

Kosprd a telecí Kniha Kosprd a Telecí od Evy Papouškové je letos nominovaná na cenu Magnesia litera.

Dvěma ústředními postavami jsou děti ze školky- chlapeček Kosprd a holčička Telecí. Jejich jména jim přináší posměch od jejich vrstevníků. Kosprd do školky vůbec nechce, vzteká se a pláče. Ale je tu nová kamarádka Telecí- a společně si prožijí řadu hezkých i méně příjemných chvilek- dokonce společně utečou ze školky! Kniha je psaná očima malých dětí a autorce se to podařilo skutečně věrně.



9. Tarbíci a marabu

tarbici a marabu Na motivy úspěšného večerníčku České televize byla vydána kniha Tarbíci a marabu. Příběhy vypráví o méně známých zvířátkách, jako jsou tarbíci, čápi marabu, luskouni, mandelíci, hadilovci, hrbáči… Jednoduché, krátké a milé příhody popisují skutečné chování a vlastnosti těchto zvířat. Seznámíte se se dvěma tarbíky- Tomem a Týnou, kteří ještě netuší, že jejich nejlepší kamarád čáp marabu, je vlastně nepřítel všech tarbíků.

Autorkami komiksové knížky jsou Barbora Dlouhá a Martina Komárková. Tahle vtipná a fantastická kniha je vhodná i pro nejmenší děti. Přečtěte jim něco hezkého před spaním.


10. Dětem

dětem Kdo by neměl rád Zdeňka Svěráka a Jaroslav Uhlíře… jejich nová kniha Dětem obsahuje nejoblíbenější pohádky a písničky i s notami. Většinu písniček zvládnou zahrát i děti, můžete si zazpívat ve škole, školce nebo doma celá rodina. Co můžete od knihy očekávat?
Úctyhodných 352 stran, nádherné ilustrace Vlasty Baránkové, krásný český jazyk, poutavé a srozumitelné texty.

Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře není třeba představovat. Oba jsou známí nejen svou tvorbou pro děti. Neváhejte a kupte si jejich novou knihu, určitě v ní budete často listovat.




Hlavně svoje děti do čtení nenuťte. Vždy se jim snažte nabídnout takovou knihu, o kterou budou mít zájem a budou na ni dostatečně zralé. Nezapomeňte, že nejlepším příkladem jsou pro ně právě rodiče.